Microsoft bi želel Windows sčasoma prestaviti v oblak

Matej Huš

28. jun 2023 ob 20:06:36

Vest pravzaprav ni presenečenje za nikogar, ki spremlja trende na področju programske opreme ter Microsoftove nedavne poteze in izdelke, denimo Office 365. V spopadu, ki ta hip poteka med FTC in Microsoftom o izdaji soglasja za prevzem Activision Blizzarda, čemur FTC nasprotuje, je Microsoft razkril dolgoročni načrt za Windows. Sčasoma želijo čim več izvodov prestaviti v oblak. Strategija je jasna: Windows 11 bi tekel v oblaku, od koder bi se sproti pretakal (streaming) v napravo.

Vrnitev terminalov torej, le da bi bil mainframe na drugi strani interneta? Bolj prehod na programsko opremo kot storitev (SaaS), ki ponudnikom zagotavlja kontinuirani dotok denarja. Microsoft pripravlja verzijo Windows 365 za domače uporabnike, ki bo omogočala dostop do operacijskega sistema s katerekoli naprave, ki ima dostop do interneta. Takšna rešitev v Windows 365 za operacijska sistema Windows 10 in 11 že obstaja za poslovne uporabnike.

Da želi Microsoft na tak način pritegniti tudi domače uporabnike, kaže lanski dokument, ki je bil v okviru sodnega procesa sedaj priobčen znanosti. V njem piše, da bi naročniški sistem pretočnega Windows 11 uporabnikom omogočil enovito digitalno izkušnjo na vseh napravah. Predstavljajte si domeno, le da deluje povsod in vključuje tablice, osebne računalnike, namizne računalnike in (morda?) pametne telefone. Pri tem bi Microsoft dodal še druge funkcije, denimo družinske pakete, kjer bi se starši lahko prijavili v profil otrok in podobno. V dokumentu je zapisana cena 10 dolarjev na mesec, a naj bi bila to le orientacijska številka, ki se bo še spremenila.

Verjetno bo Windows v lokalni verziji obstajal še lep čas, podobno kot Office kljub Microsoftovem trudu v lokalni inačici še ni izumrl. Jasna pa je težnja podjetja čim več uporabnikov poslati v oblak.