Ne šepetajte skrivnosti pred televizorji

Matej Huš

9. feb 2015 ob 21:21:58

Pogojev uporabe še pri računalniških programih navadno ne beremo, kaj šele pri pametnih televizorjih. Pa bi jih morali. Če se poglobimo v Samsungove pogoje uporabe SmartTV, uvidimo, da pred televizorjem ni dobro šepetati skrivnosti, so prvi opazili pri Daily Beastu.

Samsungove televizorje Smart TV lahko krmilimo z zvokom, kar je praktično, a seveda mora v tem primeru televizor ves čas poslušati zvoke v prostoru. V pogojih uporabe je sterilen in suhoparen stavek: "[...] če govorjene besede vsebujejo osebne ali druge občutljive informacije, bodo te med podatki, ki jih [naprava] zajame in pošlje tretjim osebam." Z drugimi besedami to pomeni, da Smart TV posluša in vse sprejeto pošilja v internet, domnevno Samsungu z namenom izboljšanja prepoznavanja govora in uporabniške izkušnje v prihodnosti. V pogojih uporabe namreč piše tudi, da za prepoznavanje govora in pretvorbo v tekst uporabljajo storitve drugega podjetja, kamor posredujejo tako glasovne ukaze kakor tudi enolični identifikator televizorja. To pa je že srhljivo podobno telekranom iz Orwellove distopije 1984, ki jo je Electronic Frontier Foundation lepo postavila ob bok Samsungovim pogojem uporabe (na sliki).

Čeprav kaj podobnega počne večina pametnih naprav, gredo proizvajalci običajno zelo daleč v mirjenju javnosti in zagotavljanju, da se podatki anonimizirajo. Samsung je eden redkih, ki opisa početja ni zavil v pravniški žargon, temveč ga je jasno zapisal. Funkcijo Voice Recognition je mogoče izključiti in tedaj lahko televizor krmilimo le z omejenim naborom prednaloženih glasovnih ukazov, a to ne odpravi problema.

Samsung se je na problematiko hitro odzval z izjavo za javnost, v kateri so uporabnike potolažili z besedami, da uporabljajo najboljše varnostne standardne vključno s šifriranjem. Kogar je vseeno strah, lahko izključi povezavo Wi-Fi. Prav tako so zagotovili, da podatkov ne zbirajo in ne prodajajo, temveč jih posredujejo le podjetju, ki skrbi za prepoznavanje govora in transkripcijo v ukaze. V pogojih uporabe ne piše, kdo to je, je pa Samsung za BBC povedal, da gre za podjetje Nuance.

Problem v tem primeru ni Samsung. Problem smo mi vsi, ki tovrstne izdelke uporabljamo in večinoma niti ne preberemo pogojev uporabe. Mimogrede, se še spomnite LG-jevega televizorja, ki je bil takisto preveč radoveden?