Februarsko zmrzal bodo Teksašani plačevali še leta

Matej Huš

14. nov 2021 ob 13:01:59

Februarski hladni val je v Teksasu povzročil ogromne izpade dobave električne energije in plina, ker infrastruktura ni bila prilagojena na delovanje pod zmrziščem. Zaradi okrnjene dobave so cene energentov izredno poskočile, kar je povzročilo milijardne dobičke na eni strani in ogromne izgube na drugi. Prodajalci plina so v dobrem tednu ustvarili 11 milijard dolarjev dobičkov, dobavitelji končnim strankam pa izgubo. Poplačali jo bodo odjemalci.

Odjemalci bodo v naslednjih letih vsak mesec na položnicah plačevali pribitek za stroške, ki so jih njihovi dobavitelji imeli z nakupom po ponorelih cenah. O višini tega dodatka so se sedaj sporazumeli, sporazum pa je potrdil tudi pristojni regulatorni organ. Gre za 3,4 milijarde dolarjev, ki jih bodo morali odplačati v naslednjih 30 letih. Dobavitelji bodo izdali obveznice za poplačilo stroškov, ki so jih imeli, in sicer jih bodo v naslednjih letih prevalili na odjemalce. Največ bosta dobila Atmos Energy (2,0 milijarde dolarjev) in CenterPoint (1,1 milijarde dolarjev), Bluebonnet, Corix, EPCOR, SiEnergy, TGS in UniGas pa manj. Odjemalci bodo odvisno od dobavitelja, pogodbe in lokacije pribitke plačeval do nekaj let do največ 30 let, običajno v višini nekaj dolarjev mesečno.

Nova zakonodaja, ki so jo sprejeli po neurju, zahteva obvezno prilagoditev kritične infrastrukture na zimske razmere. A ponudniki morajo sami izjaviti, da predstavljajo kritično infrastrukturo. Ob plačilu 150 dolarjev pristojbine lahko zaprosijo tudi za izjemo, po kateri jim vrtin ne bo treba prilagoditi na zimo. Zato je težko napovedati, v kolikšni meri bo poziv uspešen.