Samsungov dobiček in tržni delež padla

Matej Huš

30. jan 2015 ob 09:12:23

Medtem ko je Apple presenetil z največjim dobičkom vseh časov, je njegov glavni konkurent na trgu pametnih telefonov Samsung nekoliko nazadoval, dasiravno so presegli pesimistične napovedi analitikov. V zadnjih treh mesecih so poslovali slabše kot v preteklem letu, hkrati pa drsi tudi njihov tržni delež.

V minulem četrtletju so ustvarili 5,29 bilijona vonov dobička (4,2 milijarde evrov), kar je veliko, a še vedno 36 odstotkov manj kot leto pred tem. Padel je tudi dobiček iz poslovanja, in sicer za 10 odstotkov. Prihodki od prodaje so se skrčili za 11 odstotkov na 52,7 bilijona vonov (42,3 milijarde evrov). Samsung ima seveda bistveno širšo paleto izdelkov od Appla, a na področju mobilnih naprav njihov zalet peša. Dobiček tega oddelka je upadel za 64 odstotkov, kar so nekoliko nadoknadili na trgu pomnilniških čipov in procesorjev. V letošnjem letu sicer načrtujejo preobrat, saj naj bi Kitajska in Indija pomagali pognati povpraševanje po mobilnih napravah.

Samsung velike upe polaga v svojo proizvodnjo čipov, ki do neke mere kompenzira padec prodaje pametnih telefonov. Ko namreč Applov tržni delež raste, rastejo tudi naročila po Samsungovih čipih, ki sestavljajo iPhone. Samsung upravičeno pričakuje veliko, ker so trenutni edini zanesljivi dobavitelj čipov v 14 nm-tehnologiji izdelave. Dobro pa se prodajajo tudi njihovi 20 nm-pomnilniški čipi ter LCD-paneli.

Samsung ostaja z naskokom najpomembnejše južnokorejsko podjetje. Njegova tržna kapitalizacija znaša 185 milijard dolarjev, v borznem indeksu Kospi južnokorejske borze pa ima utež 17 %. Samsung ustvari približno četrtino južnkorejskega BDP-ja!

Pogled tržnih deležev kaže
, da Samsung izgublja. V zadnjem četrtletju 2013 je imel 29-odstotni tržni delež na trgu mobilnih telefonov, ki je v letu dni upadel na 20 odstotkov. Apple je medtem zlezel s 17,4 odstotka na 19,9 odstotka in Samsungu diha za ovratnik. Preostanek rasti so si razdelili Lenovo (skupaj z Motorolo), Huawei in Xiaomi. Največjih pet skupaj obvladuje tri petine trga. Če se bodo trendi nadaljevali, bo Samsung še v tem četrtletju izgubil prvo mesto, do konca leta pa lahko pade celo na tretje mesto.