Apple ustvaril največji dobiček v zgodovini vseh podjetij

Matej Huš

28. jan 2015 ob 12:53:16

Apple je v minulem četrtletju ustvaril največji dobiček v zgodovini, so sporočili iz Cupertina. V treh mesecih so zabeležili 18 milijarde dolarjev čistega dobička, česar ni doseglo še nobeno drugo podjetje v zgodovini. Dosedanji rekord je držal ruski naftni Gazprom s 16,2 milijardami dolarjev dobička v prvem kvartalu leta 2011.

Zadnje četrtletje v koledarskem letu je tradicionalno najboljše, ker je v ZDA (pa tudi marsikod drugod) prisotna predbožična nakupovalna mrzlica, a 37-odstotne rasti v primerjavi s četrtletjem leto poprej nismo pričakovali. Celotni prihodki podjetja so znašali 74,6 milijarde dolarjev, kar je 30 odstotkov več kot v enakem obdobju leto pred tem. Glavni motor prodaje je seveda novi iPhone, ki je šel za med. Prodali so kar 74,5 milijona enot (iPhone 6 in iPhone 6 Plus), medtem ko so v božičnem četrtletju lani prodali zgolj 51 milijonov iPhonov 5. Posledice so na dlani.

Uspeh pa postaja že nevarnost, saj Apple kar dve tretjini svojih prihodkov ustvari s prodajo iPhonov. Za zdaj ni nobenih kazalnikov, ki bi namigovali na ohlajanje povpraševanja, a če se bo to kdaj zgodilo, bo imel Apple problem. Trenutno gre krivulja navzgor, zlasti na Kitajskem, kjer je prodaja iPhonov zrasla za 70 odstotkov. Prodaja iPadov še vedno upada in se je skrčila za 22 odstotkov na 21,4 milijona, medtem ko je prodaja računalnikov Mac nekoliko zrasla na 5,5 milijona enot.

Delnica podjetja je včeraj sicer padla za skoraj štiri odstotke, po objavi rezultatov pa je v potrgovalnem oknu (after hours) narasla za sedem odstotkov na 110 dolarjev, kar je malo pod vrhom pri 120 dolarjih novembra lani. S tržno kapitalizacijo 640 milijard dolarjev je Apple najvrednejše podjetje na svetu, s katerim se javno trguje.