Samsungu se obeta rekorden dobiček

Matej Huš

6. jul 2024 ob 09:34:15

Sicer bo Samsung poslovne rezultate za minulo četrtletje objavil šele konec meseca, a sodeč po včeraj objavljenih ocenah bodo rekordni. Pričakujejo, da bo dobiček iz poslovanja dosegel 10,4 bilijona vonov (7,0 milijarde evrov), kar je 14-krat več kot v enakem obdobju lani (670 milijard vonov). To je tudi precej več od napovedi analitikov, ki so se gibale okrog 8,5 bilijona vonov. Delnice podjetja so včeraj po objavi napovedi pridobile tri odstotke in so le odstotek pod zgodovinskim vrhom iz januarja 2021, potem ko so vmes izgubile že skoraj 40 odstotkov vrednosti.

Razlogov za odlične rezultate je več, izstopa pa povpraševanje po strojni opremi za umetno inteligenco, za katero Samsung dobavlja pomnilniške čipe. Prihodki podjetja bodo tako znašali 73-75 bilijonov vonov, kar je četrtino več kot lani in v skladu z napovedmi analitikov. Spomnimo, da je podjetje lani ustvarilo velikansko izgubo, saj se je povpraševanje po covidnih časih vendarle umirilo. Novo rast pa poganja povpraševanje po čipih HBM, ki jih poleg Samsunga proizvaja še SK Hynix.

Medtem ko je Nvidia maja ugotavljala, da so Samsungovi čipi HBM še problematični, so Korejci navedbe zavrnili. Prav v teh dneh naj bi čipi vendarle prestali preizkuse. Poleg SK Hynixa, ki je trenutno glavni dobavitelj HBM za Nvidio, se bo Samsungu odprl še ta segment. Seveda pa Samsung poleg čipov HBM proizvaja še kopico drugih pomnilniških in ostale elektronike. Letošnje leto se torej obetajo rekordni dosežki za Samsung.