Aretirali vohuna zaradi suma priprave hekerskega napada na borzo

Matej Huš

28. jan 2015 ob 16:10:01

V ZDA so vložili obtožnico proti trem Rusom in enega agenta ruske obveščevalne agencije aretirali, ker so se sumljivo zanimali za delovanje algoritmov za visokofrekvenčno trgovanje na borzah. Sumijo, da so pripravljali algoritemski napad na borzo, s čimer bi lahko povzročili finančni zlom.

O visokofrekvenčnem trgovanju (HFT) smo na naših straneh že obširno pisali. Dandanes večino prometa na borzah opravijo računalniki pod nadzorom algoritmov. Trgovanje se odvija s takšno vrtoglavo hitrostjo (zaradi denarja) da ljudje v realnem času ne moremo slediti in lahko le za nazaj analiziramo dogodke. Kako krhki so algoritmi, smo videli tudi že v praksi, ko je hroščat algoritem skoraj bankrotiral podjetje in povzročil za pol milijarde dolarjev škode. Če lahko sistem nehote zamajemo, ga lahko zlonamerni algoritmi izrabijo v svoj prid ali sesujejo.

FBI je sumljive nakane trojice odkril v prisluškovanju maja 2013, ko so se pogovarjali o destabilizaciji borze in visokofrekvenčnem trgovanju. Posebej so jih zanimali skladi, s točkami katerih se trguje na borzah (ETF). To je povezano z nenavadnimi vedenjem ETF-jev, ki sledijo ruskemu borznemu indeksu, kjer je šlo za manipulacijo, ugotavlja Nanex Research. V ZDA so aretirali le enega posameznika, medtem ko sta ostala člana trojice imela diplomatsko imuniteto in sta ZDA že zapustila.

Ali je trojica dejansko načrtovala internetni napad na ameriške borze ali ne, je z javno znanimi informacijami težko reči. Povsem mogoče je tudi, da so informacije pridobivali z namenom ugotoviti, če in kdo napada rusko borzo.

A neprijetno dejstvo ostaja. Moderne borze in visokofrekvenčne trgovalne algoritme je mogoče zlorabiti in jih napasti. Če to raziskujejo obveščevalne agencije, verjetno tudi zasebne združbe in hekerji razmišljajo v podobni smeri.