Nizozemski obveščevalci so v živo spremljali rusko vmešavanje v ameriške volitve

Matej Huš

28. jan 2018 ob 14:19:46

Hekerji nizozemske obveščevalne agencije AIVD so že leta 2014 pridobili dostop do ruske hekerske skupine, ki je delovala iz univerzitetnih prostorov blizu Rdečega trga v Moskvi in je bila pod nadzorom ruske obveščevalne službe SVR, piše nizozemski časnik de Volkskrant. Ruska skupina, ki jo na zahodu poznamo kot Cozy Bear, je kasneje vdrla v strežnike ameriške demokratske stranke in z objavljanjem dokumentov neposredno vplivala na ameriške predsedniške volitve, trdijo Nizozemci. Ti so vdrli tudi v video nadzorni sistem (CCTV) Cozy Bear in si v živo ogledali, kdo vdira in kdo ukazuje - Cozy Bear je podrejen SVR.

Nizozemci so že leta 2015 opozorili ZDA, da so opazili rusko vdiranje v strežnike demokratske stranke, nadlegovanje njenih članov in krajo več tisoč dokumentov in elektronskih sporočil. Američani se sprva niso odzvali, saj niso mogli verjeti, da bi Rusi res lahko vplivali na volitve. Nizozemci so medtem na lastne oči opazovali, kako v Rusijo odtekajo dokumenti, in večkrat poskusili opozoriti Američane, kakšne posledice bi to lahko imelo. Po trditvah Nizozemcev imajo trdne dokaze za rusko vmešavanje. Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitry Peskov odvrača, da ne ve nič o kakršnih koli obtožba nizozemske obveščevalne agencije. Tiskovni predstavnik AIVD pa je dejal, da svojih operacij ne komentirajo.

Rusko vlogo v ameriških volitvah preiskuje tudi posebna skupina FBI pod vodstvom Roberta Muellerja, ki preiskuje tudi morebitno vpletenost trenutne ameriške administracije v nečedne posle z Rusi. Tri ameriške obveščevalne agencije sicer že dlje časa poudarjajo, da je po njihovih podatkih Kremelj zanesljivo odgovoren za napad na demokratsko stranko. Sedaj postaja jasno, da so svoje trditve v precejšnji meri oprli na nizozemske dokaze.

Hekerji v AIVD predstavljajo manjšo ekipo, v kateri je okrog 80-100 članov. Sodi pod Joint Sigint Cyber Unit, v katerih je okrog 300 strokovnjakov za računalniško varnost in sodelujejo z AIVD, nizozemsko vojaško obveščevalno službo in varnostno službo. Ko so poleti 2014 uspeli vdreti v Cozy Bear, so končno dobili vpogled v rusko enoto, ki so jo želeli spoznati tudi Američani, Britanci in številni drugi. Cozy Bear je običajno sestavljalo deset ljudi. Potem pa so novembra Nizozemci ugotovili, da Rusi načrtujejo napad na ameriško zunanje ministrstvo. O tem so obvestili NSA in ameriško veleposlaništvo v Hagu, čemur je sledila internetna bitka med Američani in Rusi. Ker so Nizozemci sproti poročali Američanom, kaj se dogaja, so uspeli ostati korak pred Rusi in uspešno odvračati poizkuse vdora. Rusi so nato spremenili taktiko, poslali okuženo elektronsko pošto v Belo hišo in si tam zagotovili dostop.

Američani so bili na ruski napad povsem nepripravljeni in če jim Nizozemci ne bi pomagali, bi Rusi verjetno uspeli dobiti čisto vse. V zameno so Američani na Nizozemsko poslali celo torto in rože, hkrati pa so Nizozemcem dali dostop do nekatere svoje tehnologije. Ob tem pa Nizozemci poudarjajo, da iz ameriških obveščevalnih agencij podatki množično odtekajo, kar se je po Trumpovem prevzemu obstali še poslabšalo.