Nizozemski AKOS oglobil dva operaterja zavoljo kršitev nevtralnosti interneta

Mandi

27. jan 2015 ob 23:15:15

Zavoljo zelo podobnih razlogov kot AKOS pri nas se je tudi nizozemski regulator elektronskih komunikacij ACM odločil sankcionirati dva domača operaterja (KPN in Vodafone) zaradi kršitev pravil o nevtralnosti interneta.

Za razliko od našega regulatorja pa na Nizozemskem niso izrekli zgolj ureditvene odločbe, s katero bi jima torej naložili odpravo ugotovljenih nepravilnosti, ampak so ju kar oglobili. KPN je tako dobil 250.000 evrov globe zavoljo blokiranja določenih internetnih storitev (zlasti VoIP storitev) na svoji brezplačni WiFi storitvi, Vodefone pa za 200.000 evrov, ker je k nekaterim svojim internetnim paketom brezplačno priključil HBO-jevo video-on-demand storitev HBO GO, s čimer je uporabnike neupravičeno mamil k tem storitvam.

Kot je v spremljajoči izjavi za javnost pojasnil Henk Don, eden od članov kolegija inšpektorata, ponudnikom dostopa do interneta "pač ni dovoljeno odločati, za kaj njihovi uporabniki smejo oz. ne smejo uporabljati interneta, prav tako pa ne smejo z raznimi posebnimi paketi poskušati vplivati na njihove odločitve". Nasprotno, operaterji so ponudniki t.i. storitve izključnega prenosa, in morajo "vsakršen prenos obravnavati na isti način". Prav to naj bi bila ideja za omrežno nevtralnostjo. Ker sta operaterja poskušala zaobiti to idejo ter potrošnike zvabiti k svojim bolj dragim paketom, so ju tudi sankcionirali.

KPN je že napovedal, da bo odpravil blokade in plačal kazen, Vodafone pa za zdaj odločbe še ne komentira.

Mimogrede, če bi se AKOS bil odločil za prekrškovni postopek, bi lahko izrekel največ 50.000 evrov globe (42. tč. 1. odst. 234. člena ZEKom-1) na posamezni prekršek.