Internet Explorer je mrtev, naj živi Spartan

Matej Huš

27. mar 2015 ob 10:21:29

Že dlje časa je znano, da bo imel Windows 10 izjemoma dva Microsoftova brskalnika. Internet Explorer bo bržkone prisoten zadnjič, a bo ostal zavoljo združljivosti in navajenosti uporabnikov, velike upe pa Microsoft polaga v novega Spartana. Ta bo imel nov pogon Edge in tako z Internet Explorerjem ne bo imel nič skupnega.

Čeprav Spartana v predoglednih verzijah Windows 10 uradno še ni, ga lahko okusimo. Knjižnice za Edge so prisotne in če v Internet Exporerju 11 aktiviramo eksperimentalni način, bo uporabljal Edge. Microsoft sicer trdi, da Internet Explorer ostaja živ, a vprašanje je, kaj bodo prinesle verzije Windows 11 in naslednje. Prav sedaj so namreč potrdili, da Internet Explorer 11 v končni verziji ne bo podpiral Edgea, kot je bilo prvotno načrtovano, temveč bo obsojen na stari pogon Trident.

Nadaljnjega razvoja torej ne bo, a podpora za Internet Explorer za podjetja bo še dolgotrajna. V ta namen je Microsoft tudi predstavil IE Enterprise Site Discovery Toolkit za verzije od IE8 do IE11. Še vedno namreč obstaja vrsta kritičnih aplikacij za podjetja, ki nujno potrebujejo Internet Explorer, zato bi bilo iluzorno pričakovati, da ga bodo zamenjala. Spomnimo se le na Windows XP, ki po 14 letih še vedno trmasto vztraja.

Zanimivo pa je, da Microsoft prvikrat brskalnika ne razvija povsem v lastni hiši. Pri izdelavi Spartana je aktivno vključen Adobe, ki je zadolžen za grafični dizajn z animacijo, tipografije in postavitev (layout). Adobe je bržkone najbolj znan po zloglasnem Flashu, a bi ga bilo krivično soditi po tem izdelku. Adobe je že sedaj pomemben partner pri razvoju pogonov WebKit (Safari), Blink (Chrome) in Gecko (Firefox) ter postavitvi odprtih standardov.

Bistveno več bomo o Spartanu izvedeli 29. aprila na Buildu 2015. Za sedaj pa lahko rečemo, da je stroga ločitev IE in Spartana dobra za uporabnike, saj bodo točno vedeli, pri čem so. Oba pogona v obeh brskalnikih bi povzročala zmedo in težave z združljivostjo.