Microsoft razvil prototip za brezžično polnjenje mobilnikov

Matej Huš

19. jan 2015 ob 19:19:43

Microsoftovi raziskovalci so razvili prototip novega sistema za polnjenje mobilnih telefonov, ki ne zahteva žične povezave niti fizične bližine. AutoCharge, kot so ga poimenovali, sam poišče ustrezne telefone v prostoru in vanje usmeri energetski žarek, s čimer jih polni.

Načini za brezžično polnjenje mobilnih telefonov že obstajajo, a so večinoma omejeni na razdalje kvečjemu nekaj centimetrov, nemalokrat pa zahtevajo posebne podloge za odlaganje telefona. Te izkoriščajo indukcijo, medtem ko je prenos energije z elektromagnetnim valovanjem na daljše razdalje težko izvesti. Valovna dolžina bi morala biti mnogo daljša kot pri vidni svetlobi, kar onemogoča prenos v ravni liniji, sferične izgube v okolico pa niso zaželene iz ekonomskih in zdravstvenih vidikov. Polnjenje na sončno energijo je ena izmed možnosti, a je v zaprtih prostorih sončne svetlobe običajno premalo, da bi bilo uporabno.

Yunxin Liu, Zhen Qin in Chunshui Zhao, ki so podpisani pod članek, so razvili alternativo. Prototip se namesti na strop in služi kot umetno sonce. Najprej poišče telefone v prostoru v vidnem polju, kar je enostavno; v ta namen uporabi kar kamero iz Kinecta. Ko telefon najde, uporabi svetlečo diodo (v prototipu LED UltraFire CREE XM-L T6) in ustvari žarek, ki je usmerjen v telefon in ga polni. Za zdaj prototip uporablja vidno svetlobo, razmišljajo pa tudi o infrardeči, ki je manj moteča, ker je ne vidimo. Če se kdo ali kaj postavi med telefon in vir svetlobe, se žarek izključi v 50 milisekundah, tako da kakšne večje škode ne more povzročiti. Naprava tudi komunicira s telefonom, tako da ga ne polni preko meje.

Vse, kar še potrebujemo, je telefon s sončnimi celicami. Takšnih še ni in v prototipu so dejansko uporabili zunanji modul, ki se priključi v telefon, a sčasoma lahko pričakujemo tudi te.