Microsoft pokazal RoomAlive

Matej Huš

7. okt 2014 ob 09:48:56

Microsoftov raziskovalni oddelek je predstavil prototip z imenom RoomAlive, ki nadgrajuje lanski projekt IllumiRoom. Medtem ko je šlo tedaj za dnevne sobe, ki so bile sposobne projiciranja posnetkov, je RoomAlive pravcata interaktivna dnevna soba.

Sistem je za zdaj še v fazi prototipa, a je sodeč po predstavitvi že dobro izdelan. Za polno uporabo potrebujemo šest projektorjev svetlobe in pripadajočih kinectov, ki jih namestimo v sobi. Programska oprema poskrbi za samodejno kalibracijo, saj kamere same zaznajo, kateri deli prostora se na posameznih kamerah prekrivajo. Rezultat je tridimenzionalen načrt sobe, v kateri je sistem nameščen, ki natančno popiše vse ploskve v prostoru in njihovo orientacijo.

Rezultat se imenuje projection mapping in celotno dnevno sobo spremeni v interaktivno okolje za igranje iger. Prav vsak kvadratni centimeter je animiran, če so seveda projektorji primerno razporejeni. Gibanja igralca po celotnem prostoru pa nadzorujejo pripadajoči senzorji na kinectih, ki dajejo povratno informacijo tudi projektorju. Tako je projicirana slika odvisna od položaja igralca v sobi; govorimo o view-dependent projection.

Sistem je seveda še predrag za množično uporabo, a nič ne de, saj gre za prototip. Microsoft pričakuje, da se bodo v prihodnosti cene dovolj spustile, da ga bo lahko uporabljal slehernik. Konča zamisel je ustvariti prihodnost, kjer bodo igre uporabljale tudi prisotne fizične projekte.