Nova raziskava: moderna tehnologija ne povečuje stresa, včasih ga celo zmanjšuje

Matej Huš

17. jan 2015 ob 23:02:07

Tolikokrat smo že slišali, da moderna tehnologija komunikacije - družabna omrežja, nenehni dostop do interneta, elektronska pošta - zvišuje raven stresa v življenju posameznika, da se zdi to kot neizpodbitno dejstvo. Celo nov termin so že skovali: fear of missing out (FOMO). Raziskovalci s Pew Research Centra in Univerze Rutgers so se odločili to raziskati in ugotovitve so presenetljive: raba interneta in družabnih omrežij ne povečuje stresa, temveč ga v nekaterih primerih celo znižuje. Kaj pa je zdaj to?

Strah pred tehnologijo je star toliko kot človeštvo. Če so ob izumu televizije ljudje skeptično spraševali, kdo neki bo vsak večer sedel pred leseno škatlo z gibljivmi sličicami, ter kasneje za telefon trdili, da uničuje pristne človeške odnose in komunikacijo, tudi današnja skepsa ni nič čudnega. Tehnologija nedvomno spreminja naše življenja, veliko vprašanje pa je, ali so spremembe negativne, pozitivne ali nič od tega.

V najnovejši raziskavi so zajeli 1801 odraslih, katerih raven stresa so izmerili v standardnem testu. V glavnem gre za 10 vprašanj o življenju, v katerih odgovarjajo o občutkih glede nepredvidljivosti, nadzora in količine obveznosti v življenju, ter dajejo sorazmerno natančno sliko o stresu, ki ga posameznik občuti. Številni dejavniki, ki povzročajo stres, so dobro znani in raziskani; mednje sodijo negotova zaposlitev, odsotnost partnerja, stres bližnjih itd. Učinki digitalnih tehnologij pa sistematično še niso bili raziskani. Ta raziskava je majhen del, ki bo pomagal osvetliti to uganko.

Ko so ljudi izprašali o stresu, so analizirali njihovo digitalno vedenje, pri čemer so kontrolirali za vse ostale spremenljivke. Rezultati so pokazali, da redni uporabniki interneta in družabnih omrežij niso bolj pod stresom. Edina izjema je stres, ki ga ljudje doživljajo zaradi negativnih situacij, v katerih se znajdejo bližnji oziroma prijatelji, ter jih na družabnih omrežjih toliko laže opazimo. Ženske so dosti bolj dojemljive za to izjemo in so nasploh bolj pod stresom kakor moški.

Zanimivo je, da nekatere aktivnosti na družabnih omrežjih znižujejo stres. To so na primer uporaba Twitterja, elektronske pošte in večpredstavnostnih sporočil na telefonih (MMS). Zlasti ženske jih uporabljajo pogosteje in če jih, si znižujejo raven stresa. Znano je, da komunikacija z drugimi ljudmi in pogovor o težavah pomaga proti stresu in tovrstna komunikacija je eden izmed načinov. Verjetno ni boljša kot pogovor ob kavi, a če za slednjega nimamo možnosti, je bolje potarnati prijatelju po elektronski pošti kakor storiti nič. In tako lahko družabna omrežja celo znižujejo stres. Tudi ta učinek je izrazitejši pri ženskah, ker moški pač redkeje uporabljajo družabna omrežja v ta namen.