Britanska vlada želi podatke z družabnih omrežij v realnem času

Matej Huš

8. jun 2015 ob 23:02:14

Britanska vlada je sporočila, da bo začela organizirano spremljati javna sporočila na družabnih omrežjih in osebnih blogih. V ta namen so najeli pet zunanjih izvajalcev, ki bodo prejeli seznam ključnih besed in pojmov, ki jim bodo morali slediti na družabnem delu interneta. Tiskovna predstavnica vlade je najavo pospremila z utemeljitvijo, da bodo nadzorovali digitalna, družabne in tradicionalne medije zato, da bi razumeli, kaj ljudje govorijo in kaj jih skrbi, da bodo lahko ustrezno oblikovali politiko.

V pogodbi na primer piše, da morajo podjetja zagotavljati orodje za analizo in spremljanje dogajanja v realnem času, ki opozori na porast pogostosti posameznih ključnih besed. Podatke je treba ustrezno organizirati ter grafično in tabelarično predstaviti.

Z drugimi besedami britansko vlado zanima, kaj si ljudje mislijo o njej in njenih ukrepih. To seveda zanima vsako vlado in v modernem času je z interneta mogoče dobiti obsežnejše in zanesljivejše informacije kot s telefonskim anketiranjem. Medtem ko smo do kličočih tujcev skeptični, marsikdo na družabnih omrežjih razkriva zelo osebne poglede, pa čeprav so lahko vidni široki javnosti.

To je prvikrat, da je britanska vlada s privatnimi podjetji sklenila pogodbo o zbiranju podatkov z družabnih omrežij (nekakšen kliping torej). Kot so povedali, so že v preteklosti spremljali dogajanje na družabnih omrežjih, sedaj pa so se za najem zunanjih izvajalcev odločili zato, ke se to bolj splača. Poudariti velja, da gre za povsem legalno zbiranje javno dostopnih podatkov, ki torej nima povezave s početjem obveščevalnih služb (britanska GCHQ, ameriški CIA in NSA).

Velika Britanija se očitno zelo dobro zaveda moči in vpliva družabnih omrežij, saj so v začetku tega leta napovedali ustanovitev 77. bataljona, katerega naloga bo oblikovanje javnega mnenja na družabnih omrežjih. V njem bo 1500 zaposlenih, ki bodo v glavnem prek Twitterja in Facebooka zbirali podatke, širili propagando ter izvajali diverzije (npr. objava lažnih informacij). Pa seveda Britanci niso edini, ki to počno.