Riot Games mora zaradi diskriminacije žensk plačati 100 milijonov dolarjev

Matej Huš

28. dec 2021 ob 23:18:23

Riot Games, ki je znan kot založnik popularne igre League of Legends, je v kolektivni tožbi iz leta 2018 sklenil poravnavo, po kateri bo plačal 100 milijonov dolarjev zaradi diskriminacije in spolnega nadlegovanja v podjetju. Od tega bo dejanskih odškodnin 80 odstotkov, preostanek pa bo šel za sodne stroške, odvetniške storitve in podobno.

Tožbo sta novembra tistega leta vložili Melanie McCracken in Jess Negrón, ki sta bili v podjetju zaposleni. Že pred tem je preiskava kalifornijskih DFEH (Department of Fair Employment and Housing) in DLSE (Division of Labor Standards Enforcement) pokazala, da se je v podjetju dogajalo spolno nadlegovanje in da so bile ženske tudi diskriminirane. Civilna tožba dveh zaposlenih se je razvila v kolektivno tožbo, kateri se je pridružilo še več žrtev. Skupno poravnava zajema 1065 zaposlenih žensk in 1300 pogodbenih sodelavk.

Riot Games je želel poravnati že januarja lani, ko so ponujali 10 milijonov dolarjev. DFEH in DLSE sta tedaj poravnavi nasprotovala, ker je bil ponujeni znesek prenizek glede na težo in obseg kršitev. Nova poravnava vključuje štiri milijone dolarjev globe, 76 milijonov dolarjev civilnih odškodnin in 20 milijonov stroškov. Poleg tega bo Riot Games vzpostavil 18 milijonov dolarjev težak sklad za financiranje programov za vključenost, raznolikost in enakopravnost. Izvesti bodo morali tudi notranje prilagoditve, da se bo sistematična diskriminacija žensk nehala, kar vključuje tudi redne letne preglede od zunanjih izvajalcev, vključitev žensk v kadrovske komisije, večjo preglednost pri zaposlovanju in določanju plač itd.