Silk Road 3.0 namesto na Toru na I2P

Matej Huš

12. jan 2015 ob 21:06:01

Spletna stran Silk Road, kjer je (bilo) možno kupiti najrazličnejše nezakonite stvari, je po zaprtju prve in druge različice dosegljiva še v tretje. To pot je ne najdemo na omrežju Tor, temveč na sorazmerno manj znanem omrežju I2P.

FBI je prvi Silk Road onesposobil oktobra 2013, ko so aretirali tudi domnevnega upravljavca strani, kasneje pa še nekaj drugih sodelujočih. Le dober mesec pozneje na internetu vzniknila stran Silk Road 2.0, za katero so se najprej spraševali, ali gre morebiti za FBI-jevo past. Izkazalo se je, da ne, in FBI je stran lani zaprl ter aretiral tudi njenega skrbnika. Stran je bila pod budnim nadzorom tajnih agentov od samega začetka.

Očitno je pred nami nov krog igre mačke z mišjo. Tu je Silk Road Reloaded, ki ima enako poslanstvo kot prvi verziji strani, le da se skriva na omrežju I2P namesto Tor. Poleg tega je bistvena razlika tudi v valutah, ki jih sprejemajo; podprt ni več izključno bitcoin, temveč tudi druge kriptovalute (med drugim anoncoin, darkcoin, dogecoin, litecoin). Financiranje strani ostaja enako - provizije pri nakupu izdelkov ter dodatna enoodstotna provizija pri menjavi valut v bitcoin, ki je primarno plačilno sredstvo. Na strani sami pa je spet mogoče kupiti vrsto nezakonitih stvari, od mamil, ponarejenega denarja in osebnih dokumentov do programske opreme za vdiranje. Niso pa naprodaj orožje in ukradene številke kreditnih kartic, kar je očitno povezano s filozofijo upravljavca strani.

Poudariti je treba, da lahko po zaprtju prvih dveh strani načeloma vsakdo postavi kakršnokoli spletno stran in jo poimenuje Silk Road 3.0. Je pa opisana stran, ne glede na končni razplet (obseg poslovanja in odziv organov pregona), pomembna, ker dokazuje, da Tor in bitcoin nista nujno potrebni sestavini. I2P in ostale kriptovalute funkcionirajo prav tako.

Jutri pa bo pomemben dan tudi za skrbnika prvega Silk Roada, sej se bo na sodišču zagovarjal Ross Ulbricht, ki je obtožen, da je pod vzdevkom Dead Pirate Roberts vodil Silk Road in nezakonito zaslužil več kot 80 milijonov dolarjev.