Aretiran soustanovitelj Silk Roada 2.0

Matej Huš

6. nov 2014 ob 19:53:14

Skoraj točno leto dni po aretaciji Rossa Ulbrichta, ki je vodil spletno stran Silk Road za prodajo in nakup prepovedanih predmetov in snovi na internet, so aretirali tudi 26-letnega skrbnika naslednice Silk Road 2.0. Slednja se je na internetu pojavila že dober mesec po zaprtju originalne strani in tedaj smo se spraševali, ali gre za limanice ali resnično stran. Očitno je šlo za resen poizkus.

FBI je aretiral Blaka Benthalla, ki je bil na internetu poznal z vzdevkom Defcon, in je skušal (ter v veliki meri) uspel ponovno aktivirati stran Silk Road. Obtožen je prekupčevanja z mamili, vdora v računalniški sistem, ponarejanja osebnih dokumentov in pranja denarja. Grozi mu dosmrtna ječa, a če bo obsojen, bo dosojena kazen bržkone krajša.

Benthall naj bi se strani pridružil decembra lani, potem ko je bila slaba dva meseca v skrbništvu neimenovanega človeka, ki je uporabljal isti vzdevek (Dread Pirate Roberts 2) kot pred tem aretirani Ulbricht. DPR2 je v intervjuju februarja dejal, da je Benthall drugi mož organizacije in da le on pozna Benthallovo (tedaj še pod imenom Defcon) identiteto. Očitno to ni bilo povsem res, saj je DPR2 še vedno neznano kje, Benthall pa v priporu. FBI trdi, da so njegovo identiteto odkrili na podlagi dnevniških datotek, ki jim jih je posredoval Google. Benthall je sodeč po družabnih omrežjih zaposlen v SpaceX-u, ki ga poznamo po letih v vesolje.

Spletna stran Silk Road 2.0, ki je imela še septembra 150.000 aktivnih uporabnikov ter 8 milijonov dolarjev mesečnega prometa, je nedostopna po sodni odredbi.