Elon Musk poskrbel za skokovito rast bitcoina

Dare Hriberšek

8. feb 2021 ob 23:46:52

Podjetje Tesla je prek sistema borznega obveščanja sporočilo, da so doslej pridobili za 1,5 milijarde ameriških dolarjev bitcoinov ter da bodo tudi v bodoče del sredstev, ki jih ne potrebujejo za tekoče poslovanje, skladno z načeli o razpršenosti in maksimizaciji naložb, vlagali v to kriptovaluto. Še več, v podjetju načrtujejo, da bi v bližnji prihodnosti bitcoin začeli sprejemati tudi kot plačilno sredstvo pri nakupu njihovih vozil. A za slednje, tako sporočilo, je za zdaj še preveč neznank s strani regulatorjev.

Samo vprašanje časa je bilo, kdaj bodo tudi največja podjetja, ki se načeloma izogibajo tveganim naložbam, začela posegati po bitcoinu. Ta je letos doživel renesanso svoje rasti in zato znova zbudil zanimanje naložbenikov. Med njimi seveda tudi Elona Muska, poznanega po tem, da rad po pionirsko stopa v neznano.

Da se nekaj dogaja, je dalo slutiti že njegovo nedavno tvitanje. Pred dnevi je tako svojemu profilu dodal ključnik #bitcoin, nato pa zbijal šale na račun kriptovalute dogecoin. Današnje sporočilo je vrednost samega bitcoina dvignilo za 17 odstotkov, na rekordno vrednost nekaj nad 44.000 dolarjev. Mimogrede, tudi dogecoin je po Muskovem tvitanju v samo 24 urah zrasel za 65 odstotkov.