FBI: Imamo dokaze za vpletenost Severne Koreje v vdor v Sony

Matej Huš

8. jan 2015 ob 22:46:21

FBI vztraja, da je Severna Koreja odgovorna za napad, ki je iz Sony Pictures odnesel ogromno dokumentov in osebnih podatkov ter skorajda povzročil odpoved premiere filma The Interview. Pomislekom navkljub, saj nekateri dokazi kažejo na vpletenost nekdanjih zaposlenih v Sonyju, je FBI-jev direktor James Comey včeraj na Mednarodni konferenci o internetni varnosti (ICCS) v New Yorku še enkrat javno ponovil, da je napad delo Severnokorejcev. Istega mnenja je tudi direktor ameriške nacionalne obveščevalne službe James Clapper.

Comey je povedal, da so napadalci sicer dobro prikrivali svoje sledove z uporabo posredniških strežnikov, a so bili tuintam površni in razkrili tudi svoje prave IP-naslove. Prav tako naj bi imel FBI dokaze, ki napad povezujejo z drugimi napadi, ki jih prav tako pripisujejo Severni Koreji. Podobnega mnenja je tudi njihova enota za profiliranje, ki proučuje komunikacijo, komentarje in zapise hekerskih skupin z namenom analize. Vseh dokazov ni razkril, a pravi, da so zelo trdni in da je o malo stvareh prepričan, a o vpletenosti Severne Koreje ne dvomi.

Vseeno Comey novinarjev ni prepričal. Po izjavi si ni vzel časa za odgovore na vprašanja, prav tako je domnevne dokaze predstavil zelo skopo, mnogo pa jih je v celoti spustil, češ da o njih ne more govoriti. FBI je pred časom dejal, da so posamezne vrstice v kodi, šifrirni algoritmi, metode brisanja podatkov in vdora sorodne napadom, za katere je jasno, da so severnokorejski. To pot je Comey trdil, da imajo dokazov še več, a ni bil nič konkretnejši. Spomnimo, da je Bela hiša okrepila sankcije proti Severni Koreji prav zaradi tega napada. Na internetu se je že pojavila peticija, ki zahteva večjo transparentnost v preiskavi, računalniška srenja pa ostaja previdna pri sodbah.