Napad na Sony Pictures maslo odpuščenih?

Matej Huš

30. dec 2014 ob 12:39:20

Sony in ameriški pravosodni organi za zdaj trdno vztrajajo pri mnenju, da je za vdor v Sony Pictures odgovorna Severna Koreja, ki ni bila zadovoljna s filmom The Interview. Sony je naprej napovedal umik filma, potem pa so ga vseeno izdali - in zaslužili milijone. Nekateri indici pa sedaj kažejo, da napad morebiti vendarle ne izvira iz Severne Koreje.

Podjetje Norse, ki se ukvarja z računalniško varnostjo, na lastno pest preiskuje vdor in uporablja podatke, ki so pricurljali v javnost. Ker so hekerji objavili ogromno množično ukradenega materiala, vključno s seznami sedanjih in nekdanjih zaposlenih, je socialni inženiring mogoč. V Norse trdijo, da je izvor napada precej bolj vsakdanji - nezadovoljni odpuščeni sodelavci.

Norsejev podpredsednik Kurt Stammberger je povedal, da so uspeli identificirati šest posameznikov, ki so zelo verjetno neposredno povezani z vdorom. Izhajali so iz predpostavke, da so zaposleni v Sonyju bistveno laže izvedli tovrstni napad, zato so se osredotočili na seznam zaposlenih, ki je med vdorom prav tako pobegnil v splet. Našli so dva Američana, enega Kanadčana, Singapurčana in Tajca, ki jih sumijo sodelovanja (poreklo šestega ni znano). Ena izmed njih je bil deset let zaposlena v Sonyju, a je v množičnih odpuščanjih letos spomladi izgubila zaposlitev. Norse je na internetu našel številna sovražna sporočila, ki jih je omenjena pošiljala, prav tako pa so odkrili dokaze, da je bila v stiku z znanimi hekerskimi skupinami v Evropi in Aziji. Prav tako so odkrili sledi, da je komunicirala prek strežnikov, na katerih so našli prve znane verzije programske opreme, ki je bila uporabljena pri vdoru.

Norse je zbrane podatke in dokaze posredoval FBI. To še ne pomeni, da je Severna Koreja ni bila udeležena, vzbuja pa močan dvom v to teorijo. Precej laže bi bilo namreč napad izvesti od znotraj in okriviti Severno Korejo, kot pa ga dejansko izvesti z druge strani Pacifika. Zgodba bo zagotovo še zanimiva.

Glavni zmagovalec vdora pa je The Interview. Film, ki je bil pred vdorom sorazmerno slabo poznan, je postal največji hit. Prvi dan predvajanja (25. december) je kljub omejeni distribuciji zaslužil več kot milijon dolarjev, do prejšnjega konca tedna pa samo v prodaji prek spleta že 15 milijonov dolarjev. Film je stal 44 milijonov dolarjev, torej lahko pričakujemo, da bo izplen zelo pozitiven.