ZDA zaradi napadov Solarwinds napovedale sankcije zoper Rusijo

Dare Hriberšek

15. apr 2021 ob 21:24:39

Bela hiša je danes v izjavi za javnost Rusijo oz. njihovo tajno službo SVR obtožila za napade, popularno imenovane Solarwinds in druge sovražne poteze, zaradi česar bo proti njej uvedla nove sankcije. Slednje je z izvršnim ukazom podpisal predsednik Joe Biden, uperjene pa so proti nekaj desetim ruskim organizacijam in posameznikom. Deset ruskih diplomatov, med njimi jih je nekaj obtoženih vohunstva, so izgnali iz države. Kot so še povedali, bodo ZDA poslej strateško in ekonomsko kaznovale Rusijo, če bo nadaljevala z destabilizacijo delovanja mednarodne skupnosti.

Širokopotezni napad Solarwinds se je odvil konec lanskega leta in je prizadel deveterico zveznih agencij in več tisoč zasebnih podjetij v ZDA. Medtem, ko nekateri varnostni strokovnjaki napad ocenjujejo za docela tradicionalno špijonsko dejavnost, ki je med velesilama običajna, pa predstavniki Bele Hiše trdijo, da sam obseg napada ter dolga ruska zgodovina brezobzirnih informacijskih napadov, predstavljata problem na ravni nacionalne varnosti.

Predstavniki ameriških varnostnih agencij so še razkrili, da je SVR ob tem izkoriščala še pet drugih varnostnih vrzeli, kar je povezano s sveže objavljenimi patchi, ki so jih te dni objavila podjetja, kot so Microsoft, VMware in Fortinet.

Rusija vpletenost v napade ostro zanika, tudi danes se je na sankcije odzvala s proti izjavo, da gre za sovražne poteze, ki bodo nevarno dvignile temperaturo v odnosih med državama in na katere bo tudi Rusija odločno odgovorila. Rusko zunanje ministrstvo je ameriškega veleposlanika že poklicalo na zagovor.

Potezo ZDA so z izjavami podprle EU, Velika Britanija in zavezništvo NATO.