Prihajajo Kodakovi pametni telefoni

Matej Huš

26. dec 2014 ob 23:19:16

Kodak je resda žalostno zaključil svojo pot, ki se je raztezala prek treh stoletij, a njegova blagovna znamka živi naprej. Leta 1888 ustanovljeno podjetje bo dalo svoje ime seriji dveh pametnih telefonov, fotoaparata in kamere, ki bodo na prodajne police prispeli prihodnje leto. Prvi primerek bomo videli že januarja na sejmu CES, ki se 6. januarja začne v Las Vegasu.

Pametnega telefona ne bo proizvajal Kodak. Zanj bo to počelo britansko podjetje Bullitt Group, ki je znano kot proizvajalec utrjenih pametnih telefonov za Caterpillar. Lani septembra je Bullitt Group od Kodaka odkupil licenčne pravice za znamko Kodak, s čimer se mu je pomagal izogniti bankrotu. Pri tem je moral Kodak prodati tudi proizvodnjo filmov in skenerjev, že pred tem pa so ukinili proizvodnjo digitalnih fotoaparatov in kamer. Svojo prihodnost pa so začeli iskati z akcijskimi kamerami.

V izjavi za javnost niso bili precej specifični, zato o novem telefonu dosti ne vemo, razen da bo imel Android. Poudarek bo na kakovostnem vgrajenem fotoaparatu. Zapisali so še, da bo imel prednaloženo programsko opremo za zajem, obdelavo in deljenje slike, s čimer bo ponudil bogato uporabniško izkušnjo. Še manj je znanega o drugem pametnem telefonu, ki bo prišel sredi leta in bo podpiral 4G, ter o prihajajočih tablici in kameri.