Kodak gre v prisilno poravnavo

Matej Huš

9. jan 2012 ob 12:05:48

Ena izmed največjih ikon fotoaparatov in fotografij, 131 let staro podjetje Kodak, ki ga poznamo predvsem kot izdelovalca analognih fotoaparatov in filmov zanje, se pripravlja na začetek postopka prisilne poravnave (Chapter 11 po ameriški zakonodaji o insolventnosti, prisilni poravnavi in stečaju). Če se ne bo v prihodnjih tednih zgodil čudež, bo podjetje vložilo zahtevo za začetek prisilne poravnave, piše The Wall Street Journal.

V Kodaku podrobnosti ne komentirajo, a viri blizu podjetja pravijo, da se utegne prisilna poravnava začeti že februarja. Glavnino sredstev za delno poplačilo dolgov bodo zbrali z dražbeno prodajo 1100 patentov, ki jih ima podjetje. Podjetje bo nato moralo pokazati, da imajo strategijo in izvedljiv načrt za prestrukturiranje, ki bi omogočila nadaljevanje odplačila dolgov in pozitivno poslovanje v prihodnosti.

Skorajšnji propad Kodaka je nepoučenemu opazovalcu težko razumljiv, saj gre za eno največjih tehnoloških podjetij 20. stoletja in pionirja na trgu fotografske opreme. Navsezadnje je podjetje leta 1975 izumilo digitalni fotoaparat, a kaj ko te tehnologije ni nikoli znalo preliti v denar. To je bi tudi prvi znanilec težav nekdaj uspešnega podjetja, ki je v svojih najboljših časih veljalo za Apple ali Google tiste ere in je delavcev izplačevalo daleč nadpovprečne plače in cel kup bonitet.

Težave podjetja so se začele v 80. letih, ko je tržni delež podjetja začel polzeti na račun azijskih proizvajalcev. Sprva težave niso bile videti resnejše, a se podjetje ni znalo odzvati na vzpon digitalne fotografije v 90. letih in pametnih telefonov s fotoaparati v 21. stoletju. Od leta 2005 je podjetje konstantno poslovalo z izgubo (končni rezultat je bil sicer leta 2007 zaradi prevrednotenja pozitiven, a to ni pomembno). Podjetje sta pokopali nerazumevanje sprememb na trgu in v miselnosti ljudi ter pomanjkanje uspešnih inovacij. Denarni tok si je podjetje zagotavljalo z licenciranjem patentov in patentnimi tožbami, a je tudi ta vir lani usahnil, zaradi česar so morali avgusta 2011 sklicati izredno dražbo nekaterih svojih patentov. Vodstvo si je za delovanje poizkusilo izposoditi več sto milijonov denarja, ki pa ga sprva banke in naposled celo k tveganju bolj nagnjeni hedge skladi enostavno niso dali. Zadnje posojilo je bilo podjetju odobreno lani septembra, ko so vseh 160 milijonov dolarjev porabili za držanje podjetja nad vodo.

Trenutno Kodak še išče načine, kako se izogniti prisilni poravnavi, a obeti niso dobri. Pogajajo se z več bankami, ki bi jih lahko zagotovile sveža sredstva pod strogimi pogoji. Če prostovoljna poravnava ne bo uspela, bo sledila prisilna. Ni še znano, koliko izmed 19.000 zaposlenih bo v tem primeru obdržalo svoja delovna mesta.