Amazon podeseteril izgubo, v Nemčiji mu grozi stavka zaposlenih

Matej Huš

24. okt 2014 ob 22:25:26

Amazon investitorjem že nekaj časa dopoveduje, da morajo na dobičkonosnost počakati vsaj toliko, da vzpostavijo vso potrebno infrastrukturo in začno ponujati vse storitve, ki so se jih namenili. Ta čas očitno še ni napočil, saj so v zadnjem četrtletju ustvarili desetkrat višjo izgubo kot leto pred tem.

V zadnjih treh mesecih je Amazon zabeležil 437 milijonov dolarjev izgube, lani pa tak čas le 41 milijonov dolarjev. To se je zgodilo kljub 20-odstotnemu povišanju prihodkov na 20,6 milijarde dolarjev. Izguba iz poslovanja je bila še večja, in sicer je znašala kar 544 milijonov dolarjev. Izgubo pričakujejo tudi v prihodnjem četrtletju, kar je delnicam podjetja spodneslo 10 odstotkov vrednosti, od začetka leta pa so kljub bikovemu trgu izgubile skoraj tretjino vrednosti.

Amazon je v zadnjem letu intenzivno investiral. Kupili so Twitch, v ZDA so zagnali Amazon Fresh za dostavo, medtem ko na Amazon Prime Instant Video ustvarjajo lasten TV-program. Dodatne težave jim povzroča zelo slaba prodaja pametnega telefona Fire in tablice Fire HD, kjer je Amazon že utrpel 170-milijonski odpis. Hkrati mu rastejo tudi stroški, saj so v zadnjih treh mesecih število zaposlenih povečali za tretjino na 150.000.

Zanimivo je, da Amazon posluje dobičkonosno v ZDA, kjer so ustvarili 88 milijonov dolarjev dobička (sicer 77 odstotkov manj kot lani), izgubo pa ustvarja v tujini. Možno je sicer, da je to delno učinek premetene davčne optimizacije, a vendarle je v ZDA uspešnejši kot drugod. Na primer Amazon Web Services v ZDA ustvari 1,3 milijarde dolarjev prihodkov, drugod po svetu pa pičlih 42 milijonov dolarjev.

Poleg tega se mora Amazon ponovno ubadati s stavkami. V ponedeljek je napovedana stavka zaposlenih v bavarski enoti v Grabnu. Sindikat želi s tem okrepiti pritisk na Amazon, da končno sprejmejo kolektivno pogodbo za trgovinsko dejavnost, medtem ko Amazon vztraja, da so v Nemčiji logistično podjetje. Spomnimo, da so v Nemčiji zaradi tega že stavkali.