Vdor v Sony na internet naplavil neizdane filme

Matej Huš

1. dec 2014 ob 21:23:40

Hekerski vdor v Sony Pictures, ki ga je minuli teden zagrešila neznana skupina z imenom Guadians of Peace, ima bolj daljnosežne posledice, kot je bilo slutiti. Medtem ko se Sony ukvarja z vprašanjem, kdo je odgovoren, in je aktiviral tudi policijo, so na internet pricurljali čisto sveži filmi.

Na omrežja za izmenjavo podatkov si je pot utrlo pet filmov: Fury, ki po svetu že igra v kinematografih, ter Annie, Mr. Turner, To Write Love on Her Arms in Still Alice. Filmi so dostopni v DVD-kakovosti, ne kakšnih zanič screenerjev. Te četverice Sony sploh še ni uradno izdal, zato je situacija še toliko bolj neprijetna. (Hkrati se nekateri privoščljivo muzajo ob odkritju, da so imeli Sonyjevi zaposleni na službenih računalnikih piratske kopije serij in filmov, ki jih ne producira Sony.) Napadalci naj bi odnesli kar za 11.000 gigabajtov podatkov, ugotavljajo na redditu, z razkritjem katerih hekerji grozijo Sonyju.

Še bolj bizarna je smer preiskave
, ki za zdaj kaže v Severno Korejo. Čeprav se sliši neverjetno, Sony preiskuje tudi možnost, da so napad izvedli Kitajci po naročilu iz Severne Koreje, ker bo Sony zdaj zdaj izdal film The Interview o zaroti o atentatu na Kim Džong-una, česar Severna Koreja ne odobrava. Javno ugibanje otežuje dejstvo, da hekerji venomer govorijo o zahtevah, a teh niso javno razkrili.