Večina za oskarje nominiranih filmov že ušla na internet

Matej Huš

17. jan 2015 ob 22:12:22

Vsako leto največ svežih filmov na internet uide januarja in februarja, ko so že znane nominacije za februarsko podelitev oskarjev. Čeprav se filmska industrija bori proti kršenju avtorskih pravic na internetu, so običajno glavni vir pobeglih filmov kar sodelavci Akademije. Niti letos ni nič drugače.

Na internetu je mogoče dobiti že 95 odstotkov vseh nominiranih filmov, večino v DVD-kakovosti (DVD screener). Statistiko od leta 2003 spremlja Andy Baio, ki ugotavlja, da se čas od izida filma v kinematografih do dostopnosti kopije na internetu v zadnjih letih zmanjšuje, kar velja za vse kakovosti (cam, screener, DVD). Prav tako je vsako leto do večera podelitve oskarjev na internetu mogoče dobiti več kot devetdeset odstotkov filmov (lansko leto je bilo izjema) in kaže, da bo tudi letos tako.

Zanimivo je, da večina filmov uide kar članom ocenjevalnih odborov. Ti med prvimi dobijo DVD-je ali celo blu-rayje s filmi, ki še igrajo v kinematografih. Da bi studii preprečili kopiranje, posamezne kopije opremijo s posebnimi znamenji (watermarks), ki omogočijo določitev izvora kopije. Leta 2011 so enega člana Akademije zaradi razpečevanja filma celo obsodili na enoletno zaporno kazen. A časi so se spremenili.

Skupine, ki objavljajo avtorsko zaščiteno blago na straneh s torrenti, so sposobne znamenja odstraniti. Bolj znana skupina CM8 se je letos lotila zadnjega dela Hobbita in izdala film z odstranjenimi vsemi simboli, ki bi lahko kazali na njegov vir. V 24 urah po objavi je film preneslo pol milijona ljudi.

Do danes je prek torrentov mogoče dobiti več kot 95 odstotkov nominiranih filmov, pri čemer so seveda razlike v kakovosti izdaje. In kaj lahko storijo založniki? Bolj malo. Založnik filma Leviathan je dejal, da piratov ne bodo tožili. Film govori o boju človeka zoper korupcijo o Rusiji, a je na internet prispel pred izdajo v Rusiji. Zato pozivajo vse pirate, naj darujejo v poseben dobrodelni sklad, če so film že ukradli.