S Finske prihaja konkurent modularnemu Project Ara

Primož Resman

1. dec 2014 ob 17:51:03

Finsko mesto Espoo je tesno povezano z mobilnimi tehnologijami, gre za domače mesto Nokie, kjer je bilo septembra ustanovljeno še podjetje Circular Devices. Glavni projekt podjetja je PuzzlePhone, še en projekt modularnega pametnega mobilnega telefona, ki pa se precej razlikuje v primerjavi z nekdaj Motorolinim, zdaj Googlovim Project Ara. Medtem ko Project Ara ponuja ohišje, v katerega bo mogoče vtakniti poljuben (a primerno dimenzioniran) zaslon, procesor, baterije, hrambo, fotoaparat, itd., vse v svojih malih zaključenih enotah, PuzzlePhone ne ponuja tolikšne fleksibilnosti.

Njihov koncept je morda boljši, saj bodo telefoni bolj kompaktni, enotni. Osnova je Spine (hrbtenica), ki vsebuje zaslon, zvočnike in mikrofone. Obenem daje mesto za priklop modulov Heart (srce), ki vsebuje baterijo in manj pomembna vezja (vezje za polnjenje in posledično najverjetneje še za povezavo USB) in Brain (možgani), v katerem se skriva centralni procesor, kamera ter najverjetneje še pomnilniški podsklop. Za razliko od Project Ara v prvi vrsti namen PuzzlePhone ni prilagajanje cenovnim in zmogljivostnim potrebam uporabnika, temveč ekološka usmerjenost.

Izpostavljajo namreč, da baterije v napravah zdržijo le okrog tri leta, nakar jih je treba zamenjati. Modularnost tukaj to olajša (no, mnogi bodo rekli, da je z enostavno zamenljivimi baterijami problem sploh odpravljen), medtem ko elektronika lahko zdrži tudi do deset let. Po drugi strani po mnenju mnogih le-ta zastari bistveno prej, zato telefone menjamo po približno dveh do treh letih, nekateri prej, drugi kasneje. Podobno lahko do deset let zdržijo tudi zasloni (čeprav modernim LCD-jem kakovost slike in osvetlitve lahko sčasoma nekoliko upade), razen če ga uporabnik uspe razbiti.

Specifikacije mobilnih telefonov so danes že zelo blizu upočasnjevanju, v primeru ~5-palčnega zaslona z ločljivostjo 1920 x 1080 pik skorajda ni več potrebe po višji ločljivosti, enako v primeru 2,5 GHz štirijedrnega procesorja. Posledično bi v primeru uporabe PuzzlePhone lahko uporabnik vsakih nekaj let le menjal modul Heart, da bi dobil zmogljivejšo baterijo, nekoliko manj pogosto modul Brain za zmogljivejši, varčnejši procesor in več pomnilnika, po drugi strani pa obdržal še vedno dovolj dober zaslon. V drugo smer bi bilo menjavanje razbitih zaslonov hitrejše in enostavnejše, saj bi zgolj zamenjali modul Spine.

Prve izdelke naj bi končnim uporabnikom podjetje Circular Devices ponudilo že v prihodnjem letu. Medtem ko specifikacij strojne opreme ni, povedo, da bo na prvih napravah tekla ločena verzija Androida, ki bo, podobno kot za Project Ara, imela nekoliko spremenjeno Linuxovo jedro. Kasneje nameravajo podpreti tudi druge platforme ter ponuditi svoje znanje drugim proizvajalcem.