Jolla izdala Sailfish OS 1.0

Matej Huš

21. feb 2014 ob 19:45:59

Podjetje Jolla, kamor je prebegnil del Nokiinih inženirjev in nadaljeval razvoj na pogorišču MeeGoja, je izdalo končno verzijo mobilnega sistema Sailfish OS 1.0. Predverzija tega sistema je že doslej tekla na telefonu Jolla, ki so ga Finci izdali konec minulega leta in je v EU naprodaj za 400 evrov, končna verzija pa prinaša nekaj izboljšav in popravkov. Na Jollo pride v začetku marca.

Četrta posodobitev Sailfish OS je sistem dvignila na raven, ki je primerna za komercialno rabo in prodajo. Med novostmi, ki jih prinaša, so hitrejše delovanje (boljša zmogljivost), nove programske zmožnosti kamere, izboljšave spletne trgovine Jolla Store, nove nastavitve itd.

Ne pozabimo, da je glavna odlika Sailfisha podpora aplikacijam za Android, ki brez težav tečejo na njem. Zanimivo je, da lahko tudi na androidne telefone namestite Sailfish OS. Prav na to cilja Jolla, ki želi ukrasti del trga, kjer prevladujejo starejše verzije Androida. Na mlajše uporabnike pa ciljajo z dogovorom s podjetjem Rovio, tako da bodo do poletja izdelali posebno izdajo Angry Birds s posebnimi ozadji, zvoki itd. za Jollo.

Hkrati so iz Jolle sporočili, da se širijo na nove trge. Kmalu se bo začela prodaja telefona v Rusiji, Indiji, Hongkonu in nekaj evropskih državah, kjer ga še ni.