Android 5.0 Lollipop je tu

Matej Huš

5. nov 2014 ob 07:06:33

Nova verzija Androida 5.0 Lollipop, ki je po besedah Googlovega direktorja razvoja Dava Burka najpomembnejša novost v dosedanji zgodovini Androida, je nared. Google je izvorno kodo poslal v AOSP (Android Open Source Project), kar pomeni, da bodo lahko vsi proizvajalci pametnih telefonov z Androidom pripravili prilagojene verzije, če bodo to želeli.

Trenutno je Android 5.0 prednameščen na novih Nexusu 6 in Nexusu 9, kmalu pa bo prispel tudi na starejše Nexuse 4, 5, 7 in 10. Poleg Googlovih naprav je Lollipo obljubljen za Motorolina Moto G in X obeh generacij ter Moto E, Droid Mini Ultra in Maxx. Motorola obljublja nadgradnjo še v tem koledarskem letu. HTC je že pred časom povedal, da bo najkasneje 90 dni po izidu Lollipop na voljo za One M7 in M8. Sony je potrdil, da bo novi Android na voljo za celotno družino Xperia Z, ki obsega kar nekaj tudi starejših telefonov, a to ni problem, ker je Android 5.0 manj zahteven. LG je potrdil, da Android 5.0 pride na LG G3 v tem letu in zatem še na G2.

Drugi proizvajalci še niso potrdili, ali bodo Android 5.0 prenesli na svoje stare telefone. Vsaj kar se tiče Samsunga je pričakovati, da večjih težav ne bo. O novostih smo že pisali, ko jih je Google predstavil na I/O in potem še pretekli mesec ob napovedi Lollipopa. Android sedaj prinaša Material Design na široko paleto naprav, ki bodo videti bolj "tekoče" in elegantneje. Vmesnik je čistejši in takšne naj bi bile tudi aplikacije. Več je animacij.

Druge novosti so torej drugačen prikaz obvestil, ki bodo urejene po pomembnosti in bodo vidne tudi na zaklenjenem zaslonu. Večopravilnost oziroma preklapljanje med aplikacijami se iz 2D-seznama seli v 3D s kartičnim videzom. Za daljše trajanje baterije so vgradili nov način varčevanja, za večjo varnost in udobnost pa je tu možnost avtomatičnega odklepa s približanjem avtorizirane naprave - npr. pametne zapestnice. Gostje se bodo lahko prijavili z računom za goste, ki ne bo omogočal dostopa do osebnih dokumentov lastnika.