Prihaja novi Android O

Matej Huš

23. mar 2017 ob 22:13:54

Google je pokazal, kaj se nam v prihodnosti obeta v mobilnem svetu. Novo razvijalsko različico operacijskega sistema Android O za mobilne telefone so razvijalci že preizkusili, zato si poglejmo, kaj prinaša. Google jo je izdal nenavadno potihoma, zato je nekaj časa trajalo, da so se nakapljali prvi preizkusi in izkristalizirali vtisi. Pod črto: pot je prava, čeprav uradno sploh še ne vemo, kako se bo Android O imenoval. Nima niti kodnega imena niti končne številke verzije (verjetno 8.0). A to ta hip niti ni pomembno.

Glavne novosti so podaljšana avtonomija zavoljo manjše porabe električne energije, izboljšana obvestila oziroma opozorila ter kakovostnejši zvok. Baterijo najbolj najedajo demoni v ozadju, na katere sploh ne pomislimo. Google je ta problem začel reševati že v Nougatu, sedaj pa so šli še korak dlje. Android O ima dodatne omejitve, kaj lahko aplikacije v ozadju počno in s tem cuzajo energijo, odvisno od namena aplikacije.

Prenovljeno je tudi opozorilo središče, kjer so obvestila in opozorila sedaj razvrščena v kategorije. To po eni strani razvijalcem omogoča boljši nadzor nad delovanjem aplikacij, hkrati pa daje tudi uporabnikom možnost, da jih selektivno utišajo. Dremež (snooze) za vsa obvestila je zelo dobrodošla novost.

Komur je pomemben zvok, bo zelo vesel, da Android O prinaša boljši zvok. Sony je prispeval tehnologijo LDAC, ki omogoča prenos več informacij prek istega kanala Bluetooth, kar bo omogočilo kakovostnejši zvok. V Androidu bo tehnologija brezplačna, Sony pa bo živel od licenčnin proizvajalcev brezžičnih slušalk, če se bo tehnologija prijela. AAudio API for Pro Audio je tudi novost, ki je namenjena aplikacijam, ki zahtevajo kakovosten zvok z nizkimi latencami.

Druge novosti so še nove knjižnice (API) za samodokončaj, podpora Picture in Picture (PIP), podporo polnemu standardu pisav v XML, prilagodljive ikone itd. Ob tem velja poudariti, da je uporabniški vmesnik še nedokončan in bo v končni verziji bistveno izpiljen.

Za celoten pregled novosti in vtisov pa se seveda splača prebrati besede prvih preizkuševalcev.