Prispeli so Nexus 6, 9 in Player, Android 5.0 je Lollipop

Primož Resman

15. okt 2014 ob 19:23:51

Težko pričakovana izdaja L Androida, verzija 5.0, bo Lollipop. Večino novosti so pri Googlu že razkrili na I/O, Lollipop prihaja z ogromnim naborom novih API-jev (prek 5.000), prinaša seveda Material Design na velik nabor naprav, vse od pametnih ur in poceni mobilnih telefonov iz programa Android One prek dražjih naprav in tablic do televizorja v dnevni sobi v obliki Android TV. Spremenjen je prikaz opozoril na zaklenjenem zaslonu, dodan je način 'ne moti', kjer je mogoče nastaviti določene programe in osebe, za katere ta omejitev ne velja, še izboljšana pa je podpora za več uporabniških računov skupaj z računom gosta, ki zavaruje osebne podatke pred očmi, ki naj jih ne bi videle. Verjetno najbolj dobrodošla novost v Android 5.0 je, da je napravo mogoče zakleniti oz. odkleniti ne le s kodo PIN, geslom oz. vzorčkom, temveč po novem tudi z določenimi napravami, ki se s telefonom oz. tablico povežejo prek standarda Bluetooth (če je povezana pametna ura, telefon nima kode za odklep na primer).

Android 5.0 Lollipop bo že takoj na voljo na novih Nexusih (6, 9 in Player), medtem ko na Nexus 4, 5, 10 in 7 (pri slednjem ni znana generacija, verjetno le izdaja 2013) prihaja v nekaj tednih. Vredno je omeniti, da prva izdaja najave na Googlovem blogu ni vsebovala Nexus 4, komentarji na drugih novičarskih straneh pa nakazujejo, da je bilo na ta račun veliko negodovanja.

Napovedi za nova Nexusa so se izkazale za zelo točne. Nexus 6, ki ga jasno izdeluje Motorola, je na moč podoben Moto X letošnjega koledarskega leta, le da je večji. Mnogo večji. Zaslon je res kar 5,92-palčen in ima ločljivost 2560 x 1440 pik. Ta sicer ni LCD, temveč gre za zaslon tipa AMOLED, kar sicer sovpada s tehnologijo, ki je v uporabi v Moto X. Fotoaparat je identičen, ima 13 milijonov točk in je opremljen z optično stabilizacijo leč, Moto X pa je enak tudi razpored bliskavic. Prisotni sta dve, nahajata se v steklenem obroču okrog leče fotoaparata. Na sprednji strani sta seveda prisotna dva zvočnika, na vsaki strani zaslona eden.

V notranjosti se skriva Qualcommov Snapdragon 805, ki teče pri kar 2,7 GHz. Baterija se ponaša s kar 3220 mAh kapacitete, kjer je vsega 15 minut polnjenja dovolj za 6 ur avtonomije, ko je telefon izčrpan - gre za tehnologijo hitrega polnjenja. Sicer pri Googlu obljubljajo, da bo mogoče preživeti kar 24 ur, brez da bi bilo treba mobilnik polniti. Prisoten je standarden nabor povezljivosti, do LTE (naprodaj bo izdaja za Severno Ameriko ter izdaja za preostali del sveta), WiFi po 802.11ac, Bluetooth 4.1, ima NFC, itd. Stanje s pomnilnikom za podatke se je ponovno izboljšalo, saj bo Nexus 6 na voljo v 32 GB oz. v 64 GB izdaji, kjer bo mogoče izbirati med običajno belo oz. črno (polnočno modro) barvo zadnje stranice. Zanimivo je, da niso razkrili količine delovnega pomnilnika.

Nexus 9 je jasno 8,9-palčen, kakor smo pričakovali, izdeluje ga HTC. Razmerje stranic je prav tako pričakovanih 4:3, kjer je ločljivost enaka iPadovim Retina zaslonom, 2048 x 1536 pik. Matrika zaslona je tipa IPS LCD, na vsaki strani zaslona pa se, podobno kot na Nexus 6 ter na HTC-jevih mobilnikih, nahaja par zvočnikov s HTC-jevo tehnologijo BoomSound. Napovedi so imele prav, da se bo v napravi skrival 64-bitni procesor Tegra K1, ki vsebuje grafično jedro Kepler.

Nova tablica bo na voljo s 16 oz. 32 GB pomnilnika za podatke, v WiFi oz. LTE izdaji ter bo na voljo v treh barvah zadnje stranice, črni, beli in peščeni. Zadnja stranica je prevlečena z na dotik mehkim materialom, a so stranski robovi okrog zaslona izdelani iz aluminija, podobno kot na telefonu Nexus 6. Kamera na zadnji strani ima 8 milijonov točk in ima LED bliskavico, medtem ko ima kamera na sprednji strani 1,6 milijona točk. Baterija Nexus 9 ima 6700 mAh kapacitete, brezžično se s svetom zna povezovati prek WiFi 802.11ac, Bluetooth 4.1, GPS in NFC, v primeru različice LTE pa jasno še z mobilnimi omrežji LTE.

A nov mobilni telefon in nova tablica nista vse, kar je novega pokazal Google. Pokazali so še Nexus Player, ki je Googlov vnovični pohod v dnevno sobo, saj na njem teče Android TV. Google Player bo izdeloval Asus, gre pa za 20 mm visok plošček s premerom 120 mm (približno enako, kot CD). V povečanem paku se skriva štirijedrni procesor Atom, ki teče pri 1,8 GHz, 1 GB delovnega pomnilnika in 8 GB pomnilnika za hrambo podatkov. Na napravo je mogoče priključiti le elektriko in kabel HDMI, žične mrežne povezave ne podpira, a zato podpira WiFi 802.11ac in Bluetooth 4.1. Predvajalniku sta priložena kabel HDMI in daljinski upravljalnik, ki vsebuje še mikrofon za glasovno iskanje in se povezuje prek Bleutootha. Dokupiti je mogoče še igralni plošček, ki je precej običajne oblike (po razporedu je še najbolj podoben Sonyjevim ploščkom za PlayStation) in se najverjetneje prav tako povezuje prek Bluetootha.

Nexus Player bo odličen za gledanje video vsebin z Googlove trgovine Play, ki seveda v Sloveniji ni na voljo, a bo že ob izidu podprtih še mnogo drugih servisov, do katerih imamo dostop. Med te spadajo YouTube, Dailymotion, TED in Red Bull TV, za lastnike digitalizirane zbirke DVD in BluRay filmov pa bo dobrodošla podpora za Plex, sicer bo na voljo še Netflix, Hulu, Vevo, itd. Sicer ima Nexus Player popolno podporo za protokol Chromecast, torej vedno obstaja možnost deljenja zaslona mobilnega telefona, tablice oz. osebnega računalnika.

Cene za trojico naprav še niso znane, saj se prednaročila začnejo zbirati v petek, 17. oktobra. Prve primerke bodo kupci prejeli pred koncem oktobra.

Dodatek:Nexus 6 je opremljen s 3 GB delovnega pomnilnika. Cena se bo v ZDA začela pri 649 dolarjih za odklenjen primerek. Cena Nexus 9 se bo bojda začela pri 399 dolarjih, medtem ko naj bi Nexus Player stal 99 dolarjev, igralni plošček zanj pa 39 dolarjev. Poleg dodatne obrazložitve, da bo nadgradnje na Android 5.0 Lollipop deležen tudi Nexus 4, smo prejeli še potrdilo, da nadgradnja prihaja za skoraj 2 leti in pol star Nexus 7 iz leta 2012.

Googlovo načelo vsaj 18-mesečne podpore naprav je torej mrtvo oz. je bistveno podaljšano. To je bilo sicer pričakovano, saj je bilo 18-mesečno načelo predstavljeno zaradi ukinitve nadgradenj za Galaxy Nexus, ki uporablja Texas Instrumentsov procesor. TI je namreč zapustil trg sistemskih čipov, zaradi česar Google ni imel več dostopa do novih gonilnikov za telefon.