V Braziliji morajo ISP-ji zagotavljati 80 odstotkov plačane hitrosti

Matej Huš

5. nov 2014 ob 08:21:27

V Braziliji se zelo trudijo, da bi internetno povezljivost države dvignili na nivoje, ki so primerljivi s Severno Ameriko, Evropo in Azijo. Sem sodi tudi zagotavljanje hitrosti dostopa do interneta, kjer ponudniki ne bodo smeli več prodajati megli, saj bodo obvezani zagotavljati vsaj 80 odstotkov naročene hitrosti. To je približno enako razmerje, kot je v Evropi.

Tako kot pri nas je tudi v Braziliji popularno prodajanje internetnih priključkov z magično besedo do pri navedbi hitrosti. Medtem ko so naši operaterji sorazmerno pošteni in naročene hitrosti praviloma dosegamo (raziskave kažejo, da v Evropi dobimo 75 odstotkov tega, kar plačamo, včasih pa je bilo še slabše), je v Braziliji precej drugače. Do leta 2012, ko je Nacionalna telekomunikacijska agencija Anatel (Agência Nacional de Telecomunicações) začela postavljati tovrstne omejitve, so uporabniki v povprečju dobili 10 odstotkov obljubljene hitrosti.

Podobno kot je Evropska komisija počasi zbijala maksimalne cene mobilnega gostovanja, da šok ni bil prehod, je tudi Anatel postopno zviševal zahtevano doseganje pogodbene hitrosti dostopa do interneta. Leta 2012 je bilo to 60 odstotkov, lani 70 odstotkov, od začetka tega meseca pa 80 odstotkov. To velja v povprečju; v nobenem trenutku hitrost ne sme biti nižja od 40 odstotkov (predlani 20 odstotkov, lani 30), v povprečju v celem mesecu pa more dosegati 80 odstotkov. Uporabniki lahko dejansko hitrost preverijo na Anatelovih straneh in v primeru kršitev prijavijo operaterja.

Anatel je rezultate sprememb, ki so se začeli kazati po letu 2012, s posebnimi napravami meril pri prostovoljcih. Hitrosti so mnogo višje in konstantnejše kakor v preteklosti, ugotavljajo.

Na področju večje telekomunikacijske povezanosti države je Brazilija aktivna tudi pri gradnji novih podmorskih kablov. Prav tako bodo ukinili upočasnjevanje prenosa mobilnih podatkov, ko uporabniki dosežejo zakupljeno mejo. V bližnji prihodnosti bodo operaterji prešli na sistem, ko uporabnika obvestijo pri porabi 80 odstotkov zakupljene kapacitete in pri porabi celotne kapacitete, potem pa mu ponudijo dokup dodatnih količin po enaki hitrosti. Pri nas je to že v navadi.