Google gradi nov podmorski kabel Brazilija-ZDA

Matej Huš

11. okt 2014 ob 23:10:55

Google je resno vzel svoje poslanstvo širjenja dostopa do interneta po celem svetu. Satelitski internet, internet z brezpilotnih letal in internet na balonih so ekstremne različice, medtem ko je gradnja optičnih povezav povsem tuzemski in tučasni cilj. Sem sodi tudi gradnja podmorskih kablov.

Google bo sodeloval z brazilskim Algar Telecomom, Angola Cables in urugvajskim Antelom pri gradnji novega podmorskega optičnega kabla med mestoma Santos in Fortaleza v Braziliji ter Boca Ratonom na Floridi. Kabel bo meril 10.500 kilometrov in bo imel šest optičnih vlaken, po katerih bo promet tekel s skupno hitrostjo 64 Tb/s. Projekt bo stal približno 400 milijonov dolarjev, od katerih jih bo Google prispeval 60. Kabel bo polagalo podjetje TE Connectivity SubCom, ki kani projekt zaključiti do leta 2016.

Južna Amerika je eden izmed internetno bolj podhranjenih kontinentov, poleg tega pa popolnoma vse povezave v svet (razen ene) tečejo prek ZDA. To je ob razkritju afere NSA sprožilo gradnjo novega podmorskega kabla Brazilija-Portugalska, ki še vedno poteka in bo takisto končana leta 2016. Brazilija se nadeja, da bosta novi povezavi okrepili njeno internetno povezljivost in pomagali gospodarstvu. Najbolje povezane celice so seveda Severna Amerika, Evropa in Azija, prek katerih teče večina internetnega prometa na svetu.