Koliko polnjenje telefonov do 80 odstotkov res varuje baterijo?

Matej Huš

26. sep 2024 ob 22:24:26

Apple je lani uslišal večkrat ponovljeno modrost, da bi baterije živele dlje, če jih ne bi nikoli napolnili čisto do konca ali povsem spraznili. Zato ima iPhone 15 funkcijo varčevanja, ki polnjenje zaustavi pri 80 odstotkih. Pričakovali smo veliko, rezultati pa so bolj klavrni, ugotavlja urednica MacRumors Juli Clover. Svojemu telefonu je že spočetka vključila to funkcijo in je ni nikoli ugasnila.

Rezultati je niso navdušili. Od septembra 2023 do danes je pridno polnila telefon do 80 odstotkov. Več mesecev je kapaciteta baterije, ki jo štejemo kot merilo za njeno ohranjenost, ostala pri 97 odstotkih nazivne kapacitete. Kasneje se je začela hitro zniževati, sedaj pa po 299 ciklih znaša 94 odstotkov. To ni katastrofalno slabo, a hkrati tudi nič posebnega. Dva druga člana uredništva, ki funkcije nista uporabljala, sta po 329 in 271 ciklih pristala pri 87 in 90 odstotkih. Ob tem velja poudariti, da se telefon včasih napolni do 100 odstotkov. To je tovarniška nastavitev, ker Apple s tem zagotovi, da kalibracija ostane natančna in tudi da se baterija ne poleni preveč.

To seveda ne pomeni, da je funkcija neuporabna. Četudi je vzorec premajhen za resno analizo, se zdi, da baterija že po prvem letu uporabe ostane v malenkost boljši kondiciji. Zanimivo bo spremljati, kako se bo razlika gibala v naslednjih letih, ko se bo baterija hitreje starala. Drugo vprašanje pa je smiselnost takega početja. Baterija je resda bolj ohranjena, a celo leto je imela uporabnica na voljo le 80 odstotkov baterije. Vsak uporabnik bo moral sam presoditi, ali je to pripravljen potrpeti oziroma žrtvovati.