HP napovedal revolucionaren 3D-tiskalnik za leto 2016

Matej Huš

30. okt 2014 ob 15:19:21

Hewlett-Packard je predstavil nov 3D-tiskalnik, ki bo po njihovih besedah spremenil podobo tega področja v prihodnosti. Ali se bo to uresničilo, bomo videli v najboljšem primeru leta 2016, ko pride nov tiskalnik na trg. Danes pa si lahko pogledamo, kakšno tehnologijo vsebuje.

HP jo imenuje Multi Jet Fusion in naj bi pohitrila ter pocenila tisk, hkrati pa še povečala njegovo natančnost. Sliši se torej odlično. V HP-ju trdijo, da lahko nov tiskalnik tiska približno 10-krat hitreje ter dvakrat ceneje od trenutno dostopnih modelov. Pri tisku lahko razprši 350 milijonov kapljic v sekundi, ki svoje mesto zasedejo z natančnostjo 21 mikrometrov, kar je približno pol velikostnega razreda bolje od konkurence.

Nova tehnologija deluje tako, da najprej razpršijo sloj prahu, ki mu potem dodajo vezivo (fusing agent). Istočasno dodajo tudi snov za večjo natančnost (detailing agent), ki poskrbi za natančne robove natisnjenega predmeta. Končno obliko dobi ob obsevanju z energijo, potem pa se proces ponovi z naslednjim slojem. Po več sto slojih je predmet natisnjen.

Tiskalnik meri približno toliko kot kakšen pomivalni stroj in jasno je, da ni namenjen domači uporabi. HP vidi njegovo mesto zlasti v industriji in proizvodnji. Razveseljivo pa je, da se je po več letih napovedi HP končno resno podal v svet 3D-tiskanja, kar je močan dokaz, da ne gre za muho enodnevnico, temveč tehnologijo prihodnosti.

K 3D-tiskalniku sodi
tudi Sprout. Sestavlja ga na dotik občutljiv zaslon, na dotik občutljivega podlaga, senzor globine, kamera in projektor. Sprout bo deloval kot 3D-skener in bo omogočil izdelavo digitalnega modela predmeta, ki ga bo lahko nov 3D-tiskalnik reproduciral. Sprout pride v trgovine že prihodnji mesec; zanj bo treba odšteti 1900 dolarjev. Sprout poganja Windows 8.1, procesor Intel i7 ter ima 1 TB prostora. Zaslon meri po diagonali 23 palcev, kamera pa ima ločljivost 1 megapiksel.