3D-tisk sadja

Matej Huš

26. maj 2014 ob 21:06:09

Britansko podjetje Dovetailed je predstavilo 3D-tiskalnik, s katerim je mogoče natisniti povsem užitno sadje in ki so ga razvili v sodelovanju s podružnico Microsofta v Cambridgeu. Tehnologija 3D-tiska je seveda svoj krst z natisnjenim orožjem, potem pa smo videli že tisk čokolade, sladkornih umetnin in pic. Zakaj torej ne bi natisnili sadja?

3D Fruit Printer, kot se nič kaj izvirno ne imenuje nova naprava, seveda uporablja nekaj trikov in zelo raztegne pojem sadje, a v principu je rezultat užiten izdelek sadnega okusa. V ta namen uporablja tehniko sferifikacije, ki jo v vrhunski gastronomiji poznajo predvsem v estetske namene. Sadne sokove oziroma kakršnekoli tekočine brez raztopljenega kalcija obdelamo takole. Umešamo jim majhno količino natrijevega alginata, potem pa tako pripravljeno tekočino po kapljicah kanemo v hladno raztopino topne kalcijeve soli (največkrat kalcijevega klorida). V tej raztopini se tvorijo kroglice oziroma sfere (odtod ime), podobno kot pri kapljanju vode v olje ali obratno, ki po nekaj minutah dobijo tanko in prožno, a vodotesno membrano. Nastale sfere poberemo iz raztopine, operemo in uporabimo. Na tak način lahko obdelamo različne sokove, recimo jabolčnega, pomarančnega itd., v trdno agregatno stanje.

To tehniko izkorišča nov 3D-tiskalnik, ki v resnici tiska iz takih kroglic. Mogoče tisk ni najbolj posrečena beseda, saj gre bolj za zlaganje in lepljenje zelo majhnih kroglic tekočine s sadnim okusom. Glede na želen izdelek lahko uporabimo različne sokove in njihove mešanice, rezultat pa je - nekaj sadju podobnega. Dober tek!