Makerbot Digitizer: 3D-skener

Matej Huš

24. avg 2013 ob 21:41:55

Če obstajajo 3D-tiskalniki, je logično, da dobimo tudi 3D-skenerje. Ti že obstajajo, a so prav nesramno dragi. Oktobra pa se bo začela prodaja Makerbot Digitizerja, ki se s ceno 1400 dolarjev uvršča med domačemu uporabniku dostopne modele.

Naročila so začeli zbirati v četrtek in stran se je na začetku skorajda sesula od navala. Digitizer namreč obljublja skeniranje običajnih predmetov, ki naj bi sicer trajalo dobrih deset minut, ki jih bo mogoče s 3D-tiskalnikom natisniti oziroma sklonirati. Za 3D-tisk sedaj namreč potrebujemo bodisi načrt izdelka bodisi znanje modeliranja. S tovrstnimi 3D-skenerji pa bo lahko vsak uporabnik podvojil kakšen predmet, ne da bi posedoval posebna znanja.

Pri tem seveda veljajo realistične omejitve, saj hamburgerja, procesorja ali česa podobno zapletenega ne bo mogoče skenirati in natisniti v delujočo obliko. Bo pa to povsem izvedljivo za kakšne plastične makete. Skeniranje se namreč izvede z več laserji, ki svetijo v predmet, skener pa potem zaznava njihove odboje in izračuna obliko. Težave lahko povzročajo svetleče in zelo gladke površine, ki jih je težko dobro poskenirati. Rezultat je načrt, ki ga lahko prenesemo na spletno stran Thingiverse, kjer bo knjižnica skeniranih izdelkov.