Natisnjena hiša

Matej Huš

26. apr 2014 ob 16:24:19

Kitajsko podjetje WinSun je prikazalo tehniko za 3D-tisk, s katero so v enem dnevu natisnili deset enodružinskih hiš. Tehnologija 3D-tiskanja postaja čedalje pomembnejša in dostopnejša, tovrstni tiskalniki pa segajo od preprostih modelov za domačo uporabo do dragih industrijskih modelov.

WinSun je za 4800 dolarjev na kos natisnil deset hiš s površino 100 kvadratnih metrov. V ta namen uporabljajo velik tiskalnik, ki meri 32 x 10 x 6,6 metra. Razvijali so ga 12 let, stal pa je 3,2 milijona dolarjev. Hiše bodo za zdaj uporabljene kot pisarne v neki poslovni coni v Šanghaju na Kitajskem, kmalu pa lahko pričakujemo tudi bivališča. Za tisk so uporabili material, ki je bil mešanica cementa in gradbenih odpadkov (steklena vlakna), kar poleg odsotnosti delavcev pripomore k nizki ceni. V podjetju imajo štiri take tiskalnike.

Trorazsežni tisk je nov, ni pa neznan, saj se uporablja na številnih področjih. Vsem uporabam je skupen način, in sicer gre za nalaganje (različno debelih) slojev materiala enega nad drugega, kar omogoča tudi dizajne, ki s klasičnim ulivanjem niso izvedljivi. Edina stvar, ki je nove hiše nimajo natisnjene, je streha - ta je klasična. Vseeno je treba povedati, da tiskalnik hiše ne natisne od temeljev do strehe, ampak natisne le večje sestavne dele, ki jih je še vedno treba ročno povezati.