Apple z rekordnimi prihodki in dobičkom, iOS 8.1 z Apple Pay izšel

Matej Huš

21. okt 2014 ob 09:11:00

Apple je včeraj zvečer po koncu trgovanja objavil poslovne rezultate za zadnje četrtletje, ki so osupnili tudi najbolj optimistične na Wall Streetu. V zadnjih treh mesecih so se prihodki povečali na rekordnih 42,1 milijarde dolarjev (+12,3 odstotka glede na lani), dobiček pa prav tako na 8,5 milijarde dolarjev (+13,3 odstotka). Bruto marža je zrasla za odstotno točko na 38 odstotkov.

Apple po menjavi vodstva že nekaj časa izplačuje dividende, zato si lahko delničarji obetajo četrtletno dividendo v višini 0,47 dolarja lastnikom delnic z dne 10. novembra. Delnica je sicer trenutno vredna okroglih 100 dolarjev, ne pozabimo pa na cepitev 1:7 sredi leta, tako da se višina dividende realno ni spremenila.

V zadnjih treh mesecih je Apple prodal 39,3 milijona iPhonov, 12,3 milijona iPadov, 5,5 milijona Macov ter ustvaril 4,6 milijarde dolarjev prihodkov iz iTunes, programske opreme in storitev. Vse vrednosti so se na medletni ravni povečale, edina izjema so le iPadi, katerih prodaja šepa. Zato ni presenetljivo, da jih bodo prestavili v kategorijo drugo, kar priča o odnosu podjetja do iPadov. Bili so izjemno pomembni in so pravzaprav začeli mobilno revolucijo iNaprav, sedaj pa jih je povozil čas.

Povsem drugačna zgodba je iPhone, kjer se je prodaja medletno povečala za 16 odstotkov. Pametni telefoni še vedno prispevajo več kot polovico Applovih prihodkov in so pravzaprav največji dosežek Applovega marketinga, saj so samo v zadnjem četrtletju prepričali 39,3 milijonov ljudi, da bodo nekaj edinstvenega, če vsi kupijo isti telefon (priznati je treba, da prodaja odpade na več verzij iPhona, pa vendarle). Povpraševaje po iPhonu 6 še vedno presega ponudbo. Razveseljujoč je povratek Macov, ki so jih nekateri imeli že za odpisane, a rast prodaje ponovno dokazuje, da era namiznih računalnikov še ni končana.

Po razglasitvi rezultatov je izvršni direktor Tim Cook odgovarjal na vprašanja, ki so se dotaknila tudi Apple Pay. Povedal je, da za zdaj ni načrtov, da bi storitev postala samostojna. Kdor želi Apple Pay, bo moral kupiti iPhone 6. Zagotovil je, da Apple ne bo monetiziral (lep izraz za prodati oglaševalcem) podatkov, ki jih bo zbral z Apple Payem. Apple bo dobil 0,15 odstotka provizije od vsake prodaje, koliko pa se bo tega nakapljalo, bomo videli v poslovnih rezultatih za prihodnje četrtletje.

Včeraj je namreč Apple izdal prejšnji teden predstavljeni iOS 8.1, ki med drugim prinaša tudi Apple Pay za plačevanje s pametnim telefonom prek tehnologij TouchID in NFC. Slednji v Sloveniji ne bo prišel do izraza, saj je omejen na ZDA. Onstran Luže pa ga je moč uporabljati v več kot 220.000 prodajalnah.