IBM ne bo več proizvajal čipov

Matej Huš

20. okt 2014 ob 20:05:34

IBM je sporočil, da bodo svoj oddelek za proizvodnjo polprevodniških čipov odstopili Globalfoundries, kar so napovedovali že februarja. IBM bo v naslednjih treh letih nekdanji AMD-jevi livarni Globalfoundries plačal poldrugo milijardo dolarjev. IBM se bo tako lahko v celoti posvetil storitvam v oblaku, storitvam za poslovne uporabnike in analitiki.

S tem se bo IBM rešil dela, ki mu je povzročal izgubo. Lani so izgubili 700 milijonov dolarjev, v prvi polovici letošnjega leta pa dodatnih 400 milijonov dolarjev. V pogodbi z Globalfoundries so zapisali še, da bo ta naslednjih 10 let ekskluzivni dobavitelj nekaterih procesorjev Power za IBM in da bo dobil dostop do IBM-ove intelektualne lastnine (patentov). Celotna operacija, ki bo končana prihodnje leto, bo IBM stala 4,7 milijarde dolarjev. Poleg poldruga milijarde dolarjev bodo namreč odpisali še 2,4 milijarde dolarjev svoje livarne, ki ima tudi 200 milijonov dolarjev finančnih sredstev.

To pomeni, da Globalfoundries dobi proizvodne obrate v New Yorku in Vermontu in precejšen del IBM-ovih zaposlenih. Po zatrjevanju lastnikov Globalfoundries (vladni sklad iz Abu Dabija Mubadala Development Co) bodo vsi obdržali zaposlitev. Globalfoundries bo dodatno vlagal, in sicer naj bi dveh letih s svežimi 10 milijardami dolarjev postavili 10- in 14 nm-tehnologijo izdelave.

IBM s tem postaja zelo vitko podjetje. Ne pozabimo, da je Lenovo v preteklosti odkupil znamko IBM ThinkPad in celotno divizijo namiznih in prenosnih računalnikov, letos pa tudi njihov strežniški del. Vlagatelji niso najbolj navdušeni na IBM-om, saj je njegova delnica po objavi izgubila skoraj osem odstotkov vrednosti, medtem ko se indeks danes ni kaj dosti premaknil.