Bi imeli originalnega ThinkPada z najnovejšo tehnologijo?

Matej Huš

28. jun 2015 ob 08:43:25

Eden izmed najprepoznavnejših dizajnov prenosnih računalnikov je gotovo IBM-ova linija ThinkPad, ki jo je oblikoval Richard Sapper in IBM premierno predstavil leta 1992 v modelih ThinkPad 700, 700C in 700T. Dizajn se je v zadnjih dveh desetletjih korenito moderniziral, leta 2005 pa je znamko od IBM-a odkupil Lenovo. Ta se sedaj poigrava z mislijo, da bi obudil prvotni dizajn v modernih prenosnih računalnikih.

Zamisel niti ni neumna, saj na svetu obstaja precej izdelkov, ki se po oblikovni plati niso radikalno spremenili. To je seveda možno in smiselno le tedaj, kadar je bil že originalni izdelek velik uspeh in obuditev ali vztrajanje pri prepoznavnem dizajnu daje dodano (čustveno) vrednost izdelku. ThinkPad je med prenosnimi računalniki temu zelo blizu.

Podpredsednik oddelka za oblikovanje v Lenovu David Hill zato v svoji objavi na blogu preigrava možnosti, da bi se nekdaj priljubljeni in večkrat nagrajeni dizajn vrnil. Povsem enak seveda ne more biti, lahko obdrži ključne značilnost, ki so poleg črnega ohišja sedemvrstična tipkovnica, razmerje dimenzij zaslona 16:10, vidni vijaki, logotip itd. Hill novi stari ThinkPad primerja z avtomobili Ford Mustang, Fiat 500 in Mini Cooper, ki se danes spet prodajajo v obliki, ki je zelo podobna izvirni.

Ali se bo prvobitni ThinkPad vrnil, je odvisno le in samo od gospodarske matematike. Če bo Lenovo ugotovil, da je povpraševanja dovolj, da se splača v celoti oblikovati in izdelati takšen model, ga bomo dobili. Hill to jasno pove, ko pravi, da ne more obljubiti ničesar. Ne glede na to, ali gre zgolj za zelo premišljeno reklamo ali dejansko možnost, je misel na povratek ThinkPada mamljiva.