Microsoft razvija novi stari način vnosa črk na majhnih zaslonih

Matej Huš

13. okt 2014 ob 10:16:19

Microsoft razvija drugačen način vnosa besedila na mobilnih napravah, kjer je velikost zaslona omejena. Ker je na majhnih zaslonih vnos z digitalno tipkovnico spričo majhnih tipk zamuden, razvijajo analogno tipkovnico za prepoznavanje potez. Pametni telefoni so še najmanjši problem, ker so se njihovi zasloni napihnili; večji problem so na primer pametne ure.

Nova aplikacija, ki je za zdaj še v beta fazi, prepoznava s prstom narisane črke. Najpogostejše alfanumerične znake lahko vnesemo kar s stilizirano potezo na zaslonu, kar je po Microsoftovem mnenju laže in hitreje od pritiskanja čedalje manjših tipk. Dasiravno v beta fazi je program že mogoče prenesti, a za namestitev potrebujemo Android Debut Bridge. Za zdaj prototip podpira le Android in naprave s pravokotnimi zasloni ločljivosti 320 x 320 ter Moto 360, pa še tu je nekaj hroščev in odsotnost podpore za verzalke.

Zamisel ni nova, prav tako tudi ne gre za prvo implementacijo. Že davnega leta 1984 je Casio pripravil kalkulator, ki je prepoznaval z roko narisane cifre in osnovne simbole (Casio AT-550). Precej bolj znan pa je Palmov sistem Grafitti, ki je domala identičen sistem vnosa črk uporabljal v Palm OS-u, ki je kasneje v obliki aplikacije našel pot v iOS in Android. Palm je sicer izgubil tožbo s Xeroxom, zaradi česar je sledil podoben, a ne enak Graffiti 2.