Google si bo kupil svoj podmorski kabel do Evrope

Matej Huš

29. jul 2020 ob 10:28:28

Minili so časi, ko so bili podmorski komunikacijski kabli (sprva telegrafski in telefonski, kasneje še optični podatkovni) izključno v lasti operaterjev ali držav. Večji tehnološki giganti, kakršen je tudi Google, v zadnjih letih pospešeno polagajo lastne. Google ima že tri, sedaj pa bo dobil še četrtega.

Iz Mountain Viewa so sporočili, da bodo do leta 2022 položili novi kabel Grace Hopper (seveda poimenovan po slavni računalničarki), ki bo povezal New York z Veliko Britanijo in Španijo. V Veliki Britaniji bo kabel potekal do Cornwalla, v Španiji pa do Bilbaa. Gradilo ga bo podjetje SubCom, ki je zgradilo že dva Googlova kabla. Obstoječi Googlovi kabli povezujejo ZDA in Južno Ameriko (Curie), ZDA in Francijo (Dunant) ter Evropo in Afriko (Equiano). Poleg tega je Google član več konzorcijev, ki imajo v lasti še nekatere druge podmorske kable.

Novi kabel bo imel 16 parov optičnih vlaken, kar ni nič posebnega. Obljubljajo pa, da bo zaradi druge arhitekture imel boljšo zanesljivost. Grace Hopper bo prvi večji kabel med ZDA in Veliko Britanijo po letu 2003, ko so položili zadnjega. Google se z novimi podmorskimi kabli ne podaja na trg operaterjev, temveč jih uporablja za lastne potrebe. Med podatkovnimi centri, ki so posejani po celem svetu, Google potrebuje čedalje hitrejše in čedalje več povezav. Hkrati je ključnega pomena redundanca, saj na kablih, ki so tudi do 8 kilometrov pod površjem, lahko gre kaj narobe (res pa je, da se velika večina okvar zgodi v plitvinah).

Prvi podmorski kabel je bil sicer telegrafski med Irsko in ZDA, položen davnega leta 1858. Danes teče dober milijon kilometrov kablov med vsemi celinami. Načrtovani so tako, da zdržijo okrog 25 let in kljubujejo morju, potresom in drugim naravnim pojavom. Žal ladijska sidra in sabotaže niso naravni pojavi, zato je številne treba popravljati že prej.

Poleg Googla lastne kable gradita tudi Microsoft in Facebook. Skupaj z operaterjem Telxius omenjeni podjetji gradita kabel iz ZDA do Španije, Facebook pa je že maja napovedal 37.000 dolg kabel, ki bo tekel vzdolž afriške obale.