Adobe spremlja, kaj berete

Matej Huš

8. okt 2014 ob 12:09:22

Zadnja verzija programa Adobe Digital Editions (DE), ki služi kot bralnik e-knjig in PDF-je ter jo zaradi spoštovanja omejitev in DRM rade uporabljajo tuje knjižnice, v splet nezaščiteno pošilja zgodovino uporabe.

DE v tekstovni obliki (plain-text) na Adobove strežnike (konkretno adelogs.adobe.com) pošilja vse podatke o uporabi. Tu ne gre le za naslov in avtorja knjige, ampak tudi čas branja, čas zadrževanja na posameznih straneh ipd. Logično je, da mora DE komunicirati s strežniki in pri tem posredovati tudi enolično identifikacijo uporabnika, da izposoja e-knjig sploh lahko funkcionira. Na strežnikih DE preveri, izposoja katerih knjig je še aktivna, katere so odprte na kakšni drugi napravi pod istim uporabniškim imenom itd. Nesprejemljivo pa je, da se ti podatki pošiljajo povsem nezaščiteno, torej jim lahko prisluškuje vsakdo, in da v Adobovih pogojih uporabe ni nikjer zapisano nič o beleženju, zbiranju in hranjenju teh informacij. Nekaj podobnega si je lani privoščil LG s pametnimi televizijami.

Za zdaj kaže, da DE zbira podatke o knjigah v formatu EPUB, medtem ko odprtih PDF-jev ne beleži. Prav tako podrobni pregled ovrača prvotne navedbe, da DE pregleduje vse datoteke na disku. Indeksira in javlja le podatke o e-knjigah, ki so naložene v aplikacijo. Adobe, ki je bil o odkritju obveščen že pred javno objavo, komentarjev ne daje.