Gostitelji na Airbnb morajo odstraniti kamere

Matej Huš

12. mar 2024 ob 07:54:05

Najbolj priljubljena platforma za kratkoročni najem bivalnih nepremičnin je včeraj spremenila pogoje oddajanja, ki odslej izrecno prepovedujejo kakršnokoli nameščanje kamer. Doslej so najemodajalci lahko skupne prostore nadzorovali s kamerami, veže, denimo hodnike, dnevne sobe, vhodna vrata in terase, če so kamere jasno označili. Prepovedano je bilo snemanje v prostorih, kjer se pričakuje zasebnost, denimo v kopalnici in spalnici. Odslej so prepovedane vse vrste kamer v notranjosti.

K spremembi so Airbnb vzpodbudili primeri, ko so gostje kljub jasnim pravilom našli skrite kamere v prostorih. Še vedno bo dovoljena uporaba kamer izven objekta, denimo na terasi, a bodo morali gostitelji to zapisati že v oglas in kamere tudi jasno označiti. Prav tako s temi kamerami ne bo dovoljeno nadzorovati notranjih prostorov.

Gostitelji se s kamerami borijo proti organiziranju zabav v najetih nepremičninah, kar je sicer po pravilih Airbnb prepovedano. Še vedno se bodo lastniki proti temu borili z merilniki hrupa, ki so lahko prisotni, a bodo morali biti gostom znani. Spremembe bodo začele veljati konec aprila.

Airbnb sicer nima pristojnosti preverjati in ukrepati. Bodo pa ob prijavi gostov, da so v prostorih kamere, torej da gostitelj ne spoštuje pravil platforme, imeli možnost odstraniti oglase te nepremičnine s platforme.