Googlov Tango je telefon, ki se zaveda okolice

Matej Huš

21. feb 2014 ob 10:35:36

Google je predstavil prihajajočo tehnologijo, ki jo za zdaj imenujejo še Tango. Razvija jo njihova enota ATAP (Advanced Technology and Projects) in je trenutno še v fazi prototipa, ki pa deluje izjemno prepričljivo. Tango združuje pametni telefon in računalniški vid oziroma zaznavanje trorazsežne okolice, ki je na podobna Microsoftovemu Kinectu.

Pametni telefon bo imel klasično kamero s štirimi milijoni točk, tipalo za zaznavanje globine in kamero za sledenje gibanju. Vse podatke bo tolmačil novi koprocesor Myriad 1 iz podjetja Movidius. Osnovna zamisel je izdelati pametni telefon, ki bo imel trodimenzionalni pregled na prostorom, v katerem se nahaja. Tango ni namenjen krmiljenju s kretnjami, kot to počne Kinect, ampak zaznavi razsežnosti in oblike prostora. Okolico zaznavajo senzorji, ki vsako sekundo izvedejo okoli 250 milijonov meritev, da si ustvarijo 3D-model. Podrobneje so se o senzorjih, ki jih bo imel Tango, razpisali na TechCrunchu.

Delujoč prototip je 5-palčni androidni telefon z dodanimi navedenimi senzorji. Google bo razdelil te prototipe 200 razvijalcem, ki bodo uspeli predstaviti najboljše zamisli, za kaj bi ga potrebovali in kaj bi lahko z njim naredili. Razdelili jih bodo do sredine marca. Aplikacije zanje bodo lahko pisali v Javi ali C/C++ ali Unity Game Engine, API-knjižice pa so že v delu.

Praktični primeri uporabe so na primer kupovanje pohištva, ko bo imel telefon že pripravljene mere stanovanja in vseh sob, vodenje slabovidnih ljudi po cesti in prostorih itd.