Firefox z oznakami verzije po poti Chroma

Primož Resman

8. feb 2011 ob 11:26:00

Še ena izmed lastnosti Googlovega brskalnika Chrome, ki počasi prihaja v konkurenčne brskalnike, je neobremenjenost s številčnimi oznakami različic oz. vsaj neobremenjenost z večjimi izidi. Google namreč redno vsakih šest tednov izdaja nove različice z višjo zaporedno številko (ravno pred kratkim smo videli Chrome 9), ki pa pogosto prinesejo le majhen kupček novosti. Mozilla, kot večina drugih razvijalcev programske opreme, še vedno stavi na večje izide (Firefox 4 npr. prinaša popolnoma nov izgled, nov pogon za izris spletnih strani, imel bo nov vmesnik za upravljanje z zavihki, itd.), a je v zadnjem primeru to tudi eden izmed morebitnih razlogov za zamude. Vse to bi se znalo spremeniti, če bi pri Mozilli za vzgled vzeli Google, s tem pa bi še pred koncem letošnjega leta ugledali že Firefox 7.

Večje izdaje bi se namreč zgodile vsako četrtletje, ne glede na nove funkcije, ki bi bile ali ne bi bile vključene. Po izidu 4. različice v tem četrtletju bi 5. dobili pozno spomladi, 6. pozno poleti oz. zgodaj jeseni, 7. pa nekje proti koncu leta. Do sedaj je bil povprečni čas med dvema večjima različicama dve leti (2004 za Firefox 1, 2006 za 2, 2008 za 3, Firefox 4 pa naj bi izšel že lani), a je Firefox 4 to nekoliko pokvaril. Prav pred nekaj dnevi smo namreč izvedeli, da je prišlo do še ene zamude.

Na straneh Microsoftovega Hotmaila trenutna beta različica namreč pade v cikel konstantnega osveževanja strani, zaradi česar bomo po enajsti dobili še vsaj dvanajsto, najverjetneje pa še trinajsto beta različico, kateri bo sledila kandidatka za izid. Izid sam naj bi se sprva sicer zgodil še v februarju, a je z zadnjo zamudo padel v marec. Zanimivo je, da pri Mozilli brskalnika ne bodo popravljali, temveč bodo le čakali na Microsoft, da odpravi del nestandardne kode v Hotmailu. Dodatne beta različice bodo najverjetneje torej izšle zgolj za prepričanje, da vse deluje tako, kot mora.