Zbogom, nadzorna plošča

Matej Huš

24. avg 2024 ob 18:28:36

Nadzorna plošča je ena izmed ikon operacijskega sistema windows, saj je z nami že skoraj štiri desetletja. Da jo želi Microsoft počasi upokojiti, ni skrivnost. Njen naslednik je aplikacija Settings, ki smo jo premierno uzrli leta 2012 v Windows 8, v Windows 10 pa je že opravljala precej pomembnih funkcij. V Windows 11 lahko s Settings postorimo skoraj vse, kar zmore Nadzorna plošča. Ta je vmes počasi izgubljala funkcionalnosti, denimo Dodaj in odstrani programe ali Zaslon. Microsoft je sedaj napovedal njeno dokončno slovo.

A le napovedal. Na spletnih straneh je zapisal, da bo Nadzorna plošča počasi zastarela in umaknjena (deprecated), saj jo bodo nadomestili z aplikacijo Settings, ki nudi modernejšo in preglednejšo uporabniško izkušnjo. Časovnega okvira niso navedli, zato lahko le špekuliramo, katera različica Windows 11 bo dokončno naredila rez s preteklostjo. Pričakovati je, da bo Nadzorna plošča sprva izginila iz grafičnega vmesnika, a jo bo še vedno mogoče priklicati s kakšnim ukazom. Dokončna odstranitev se zdi ta hip precej radikalna, a nekoč bo napočil čas tudi za to.

Zamisel kontrolne plošče je že zelo stara, saj je Windows 1.0 leta 1985 že vseboval zelo primitivno verzijo. Aktualna nadzorna plošča pa je praktično enaka tisti iz leta 1995 v Windows 95 oziroma iz leta 1996 v Windows NT 4. V Visti in Sedmici so jo še nekoliko nališpali, a tudi v najnovejšem Windows 11 je fundamentalno enaka. Do zdaj.