Pravi razlog, zakaj je Microsoft preskočil Windows 9

Primož Resman

2. okt 2014 ob 09:39:24

Ob prireditvi pred dvema dnevoma, ko je Microsoft pokazal Windows 10, so se mnogi spraševali, kaj se je zgodilo z Windows 9. Špekulacij, tako resnih kot šaljivih, je bilo več. Med šaljivimi je bila najbolj popularna, da so pri Microsoftu tako zelo zgrešili z razvojem devetice, da so jo kar ukinili in prešli na Windows 10. Na predstavitvi so sicer govorili, da so želeli predstaviti Windows One, a bi bilo to preveč podobno Windows 1.0. Ta je bil jasno prvi Windows sploh, zato so se raje odločili za 10, kjer naj bi iz nekega razloga desetica prav tako predstavljala enotnost (med platformami), kot enica.

V debati na Redditu se je javil nekdo, ki sam zase pravi, da je razvijalec pri Microsoftu. Povedal je, da so med internim testiranjem opazili zanimivost v kodi velikega števila programov, kjer je pri razlikovanju med izdajami sistemov Windows pogojni stavek if, ki pogojuje začetek besedila različice Windows z 'Windows 9'. Znotraj stavka se preverjanje izdaje razdeli na Windows 95 in Windows 98, a bi Windows 9 seveda spadal pod enak pogoj in nato v stavku povzročal težave, saj ni upoštevan. Uporaba imena Windows 9 bi pomenila ogromno popravljanja kode in prav tako ogromno nepotrebnih hroščev.

Rešitev je bila enostavna, Microsoft je preskočil Windows 9, tržnikom in oglaševalcem dal proste roke pri kovanju zgodbe, zakaj je tako, prihodnje leto pa bomo na računalnike nameščali Windows 10. No, to velja za končno različico, tehnični predogled, prvo beta različico, si lahko že prenesete in namestite na računalnik (priporočamo virtualno izdajo le-tega). Prisotne so vse nove zanimivosti, meni štart, virtualna namizja in Task View, preverjeno pa deluje tudi običajno označevanje ter kopiranje v Ukaznem pozivu. Navodila in datoteke za prenos se nahajajo na Microsoftovi strani.