Applov iPhone vendarle tudi na Kitajskem, v Sloveniji že jutri

Matej Huš

30. sep 2014 ob 23:26:07

Kitajsko ministrstvo za industrijo in informacijsko tehnologijo je vzelo v roke nov iPhone 6, ga temeljito premotrilo in odločilo, da ne predstavlja varnostne grožnje. To pomeni, da se bo tudi na največjem trgu na svetu oktobra pričela prodaja najbolj svežega izdelka iz Cupertina.

To sploh ni bilo samoumevno, saj je Kitajska avgusta napovedala, da državne inštitucije zaradi varnostnih pomislekov ne bodo več kupovale Applove opreme (preprosto je niso uvrstili na seznam dovoljenih izdelkov za nakup), potem ko so že julija označili iPhone kot grožnjo za nacionalno varnost. Prednaročila za iPhone 6 bodo na Kitajskem začeli sprejemati 10. oktobra in prodajati 17. oktobra, medtem ko je v Hongkongu že naprodaj. Za primerjavo: osnovni model iPhone 6 bo na Kitajskem stal 5288 juanov (860 dolarjev), medtem ko v ZDA stane 650 dolarjev.

Vseeno pa ni šlo brez manjših zapletov. Kitajsko ministrstvo je na svoji spletni strani poleg običajnega naznanila, da ima iPhone 6 dovoljenje za prodajo, objavilo še pomisleke glede varnostnih pomanjkljivosti. Dejali so, da so preverili tveganja za zasebnost uporabnikov ter možnost zlorabe treh storitev, ki tečejo v ozadju in omogočajo diagnostiko. Ob priključitvi na računalnik (julijski hrošč) ali oddaji telefona na servisu bi lahko bili uporabnikovi podatki v izpostavljeni nepovabljenim pogledom.

Apple je od Kitajcev prejel pripombe in se odzval z dodatnimi materiali in pojasnili, ki so jih prepričale, da podjetje nima dostopa do podatkov na telefonu. To najbrž ni bilo preveč težko, če se spomnimo, da je celo ameriški FBI odprto kritiziral Apple, češ da so onemogočili vohljanje po telefonu.

V Sloveniji bo iPhone 6 na voljo že jutri (sreda). Dobila ga bosta Simobil in Tušmobil, medtem ko datum prihoda k Telekomu Slovenije še ni znan. Prodaja pri Simobilu se bo začela ob 12.00 uri v ljubljanskem BTC-ju ter poslovalnicah v Mariboru in Kopru. Tušmobil jih bo za zdaj prodajal le v ljubljanski poslovalnici v centru (na Wolfovi). Cene še niso znane. Večji model iPhone 6 Plus pride kasneje.